Er de ikke vidunderlige, disse orange gnocchi med form som små græskar? De er lavet på ren hokkaidogræskar i stedet for kartofler og er både nemme og sjove at lave. Og så smager de bare skønt af hyggeligt efterår.
En efterårsret med små græskar
Græskargnocchi laves på hokkaidogræskar i stedet for melede kartofler, men eller helt på samme måde. Hokkaido er en græskar, som også er en smule tør i det, så den egner sig godt som erstatning. Og det vidunderlige er, at gnocchi’erne får denne fantastiske orange farve.
Mange tror, at det er både svært og besværligt at lave hjemmelavede gnocchier: Men det er det ikke. Tværtimod er det ret nemt, og med mindre man sætter sig for at lave en kæmpeportion (eller forme hver enkelt gnocchi som et græskar), er det faktisk temmelig hurtigt at lave en portion frisk gnocchi til aftensmaden.
Gnocchi
Gnocchi består af tre ingredienser: Kartoffel, mel og æg. I denne opskrift er kartoffel så erstattet græskarkød, hvilket giver en sød og blød gnocchi, som er fuld af smag. Og jeg vil næsten vove at påstå, at de er nemmere at lave for en begynder, end gnocchi med kartoffel, for dejen bliver blødere og risikoen for at enden med gummiagtige gnocchi er væsentligt mindre.
Så kast dig bare ud i det!
Orker du ikke at stå og forme små græskar, kan du selvfølgelig bare lave dem på den traditionelle måde, hvor du ruller dem ned af en gaffel eller et lille gnocchibræt, hvis du har sådan et. Men jeg synes nu, at det er lidt sjovt at servere dem formede som græskar, og har du lidt større børn, er jeg sikker på, at de vil synes, det er en sjov ret at lave.
Opskrift på græskargnocchi
Neden for finder du opskriften på de græskarformede gnocchi i en sauce af fløde og grønkål, der er kraftigt krydre med hvidløg og salvie.
Når gnocchierne er formede, skal de først koges i letsaltet vand i 3-5 minutter, hvorefter de steges let på en pande i rigeligt smør.
Alt i alt tager det ikke lang tid fra gnocchierne er formede, til retten står på bordet.
Græskarformen får du ved at bruge et stykke madsnor til at trykke hen over gnocchien tre gange. Derefter sættes et lille blad rosmarin i midten som en stilk. Tryk rosmarinen godt ned, så skal den nok blive siddende og overleve både kogning og stegning.
Får du lyst til at lave flere lækre retter med græskar, så tjek endelig mine mange andre opskrifter med græskar. Her er lidt inspiration:
Butternut curry – opskrift på karryret med græskar
Se alle opskrifter med græskar
Græskargnocchi
Ingredienser
Gnocchi
- 1 hokkaidogræskar 300 g kogt, moset græskar
- ca. 200-300 g hvedemel
- 1 medium æg
- rosmarin
Sauce
- 40-50 g smør
- 3 fed hvidløg
- 5-6 friske salvieblade
- ca. 100 g hakket frisk spinat
- 1,5 dl piskefløde
- flagesalt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Græskargnocchi
- Skæl et hokkaidogræskar, fjern kerner og skær græskaret i store tern på ca. 3 cm.
- Kog græskarternene i en gryde med vand i ca. 10 minutter, til de begynder at blive møre. Hæld græskarene over i en si foret med et par stykker køkkenrulle og lad dem stå og dryppe af. Køkkenrulle absorberer en del af fugten fra græskarene og det gælder om at få dem så tørre som muligt.
- Mos græskarene, når de er færdigafdryppet (efter ca. 5 minutter).
- Vej ca. 300 g græskar af i en skål og tilsæt noget af melet og et sammenpisket æg. Ælt forsigtigt dejen sammen og tilsæt mere mel, hvis den har brug for det. Dejen skal blot være fin og samlet og behøver ikke at være glad og spænstig som en gærdej.
- Lad dejen hvile på køkkenbordet i ca. 20 med et stykke film over.
- Dej dejen i 4 stykker og tril en pølse af hvert stykke. Skær mindre stykker af og tril dem til kugler (ca. 2- 2,5 cm i diameter). Brug gerne mel, så de ikke klistrer – melet på overfladen forsvinder under kogningen.
- Tag et stykke kødsnor på ca. 10 cm og pres forsigtigt fordybninger ned tre gange, så kuglen tager form af et græskar. Stik et rosmarinblad i midten. Fortsæt indtil du har formet alle græskarene.
- Bring en stor gryde med letsaltet vand i kog og kom gnocchi'erne i (del gerne portionen op, så du ikke kommer alle i på én gang). Kog dem i 3-5 minutter, indtil de stiger op til overfladen. Tag dem op med en hulske og læg dem på en stor tallerken eller et fad.
Sauce
- Hak hvidløgene fint og svits dem på en pande med smør og salvieblade ved lidt over medium varme.
- Tilsæt de kogte gnocchi og rist dem med et par minutter, til de får lidt stegeskorpe.
- Tilsæt hakket grønkål og rist det med et par minutter. Skru evt. lidt ned for varmen.
- Hæld fløde på og lad det koge ind i et par minutter.
- Krydr med flagesalt og friskkværnet peber og server retten med det samme.