Kartoffelsalat er en af sommerens klassikere, og det er da næsten heller ikke til at komme igennem en sommer uden. Her får du opskriften på en kartoffelsalat med radiser og purløg – sommerens bedste råvarer.
Sommerens bedste ret
Jeg må indrømme, at jeg elsker kartoffelsalat. Kombinationen af de kolde kartofler med krydderurter og en lækker dressing, synes jeg, er virkelig lækker. Og der findes mange måder at lave denne klassiker på. Jeg kan godt lide at variere det lidt, så det ikke altid bliver det samme, man får.
Radiser og purløg er for mig nogle af sommerens fineste afgrøder i haven. Begge dele er fulde af smag og meget dekorative i en kartoffelsalat. Samtidig tilfører de den en sprødhed og friskhed, som er et godt modstykke til den lidt fede dressing. Der skal være lidt modvægt og nogle kontraster, så er det rigtig godt.
Denne opskrift indeholder ikke sennep, men der er intet i vejen for at tilsætte en skefuld, hvis man godt kan lide smagen. Jeg kan lide begge dele, men nogle gange synes jeg, at sennep bliver lidt for gennemgående i dressinger, og jeg kan godt lide den lidt mere “rene” smag i kartoffelsalaten.
Opskrift på kartoffelsalat med radiser og purløg
- 1 kg nye kartofler
- salt
- 5-6 aflange radiser eller flere, hvis du synes
- et lille bundt persille
- et lille bundt purløg
- 2 spsk mayonnaise
- 2 spsk roseneddike
- 1 tsk sukker
- 1 lille tsk salt
- friskkværnet peber
- 2 dl creme fraiche 18 %
Skyl og skrub kartoflerne i koldt vand, så de bliver rene, men behold bare skrællen på.
Hæld kartoflerne i en gryde med vand, der bare lige dækker kartoflerne. Kom en lille håndfuld salt i. Vær opmærksom på, at nye kartofler kan tage noget mere salt end vinterkartofler, så vær lidt mere rundhåndet, end du plejer. Saltet fremhæver kartoflernes smag.
Kog kartoflerne op og skum af og fjern urenheder, der stiger op. Skru lidt ned for kartoflerne og lad dem småkoge i ca. 5 minutter. Sluk for blusset og lad kartoflerne trække i vandet i lige så lang tid. Hæld vandet fra, og lad kartoflerne køle ned.
Når kartoflerne er helt kolde, skærer du dem i skiver eller kvarte alt efter, hvad du foretrækker.
Skær radiserne i skiver og bland dem med kartoflerne.
Dressing: Rør mayonnaise ud i en lille skål sammen med roseneddike, sukker, salt og peber. Tilsæt creme fraichen og rør godt i dressingen.
Vend finthakket persille i dressingen.
Vend kartofler og radiser rundt i dressingen, hæld det hele i en smuk skål og pynt med hakket purløg og lidt radiseskiver.
God fornøjelse!