Denne ostekage kunne man faktisk kalde en ostekage à la ris à la mande, da den er lavet på resterne af den sødede risengrød til julens ris à la mande. Her er smagen af kirsebær dog kombineret med smagen af lakrids, og det fungerer rigtig godt sammen.
Det er en god måde at lave mere ris à la mande i juledagene, men på nye måder, så man ikke bliver træt af det, men alligevel får “spist sig mæt” i en dessert, som vi jo kun får en eller to gange om året. Og samtidig får brugt den sidste risengrød.
Sådan laver du cheesecake med risengrød, lakrids og kirsebær
Kiksebund:
- 150 g fuldkornskiks (gerne Digestive)
- 1 spsk. rørsukker
- 1 spsk. rå lakridspulver
- 100 g smør
Ostecreme:
- 4 blade husblas
- 200 g flødeost
- ca. 1,5 – 2 dl sødet, kold risengrød (sødet med rørsukker og vanilje)
- 2 pasteuriserede æggeblommer
- 2 dl græsk yoghurt
- 1 tsk. vaniljesukker
- 2 – 3 spsk. rå lakridspulver
- 2 pasteuriserede æggehvider
- 50 g flormelis
Pynt:
- Lakridssirup
- Amarena Toschi kirsebær og siruppen herfra
Bund
Smelt smørret i en gryde og bland de knuste kiks og rørsukkeret i. Fordel blandingen i små glas, assietter eller i en springform.
Ostecreme
Læg husblassen i bød i koldt vand i ca. 10 minutter. Rør i mellemtiden flødeosten sammen med risengrøden, æggeblommer, youhurt, vanilje og lakrids. Prøv dig frem med, hvor meget risengrød, der skal i – cremen må hverken være for kompakt eller synes for klumpet.
Træk nu husblassen op af vandet sammen med det vand, der hænger ved. Smelt det i en skål over vandbad og lad det køle af. Pisk hviderne stive, mens du venter på, at husblassen køler af og bland flormelis i tilsidst, pisk videre i et par minutter.
Det er vigtigt, at du ikke rører varm husblas i blandingen, da husblassen derved får et kuldechok og danner klumper og trævler. Når husblassen er kølet godt af, tager du en spsk. af ostecremen og rører i husblassen, hvorefter du blander det hele i ostecremen. Jeg bruger en håndmixer og hælder husblassen i i en meget tynd stråle.
Vend nu forsigtigt æggehvidemassen i ostecremen og fordel den straks i skålene med kiks. Stil på køl.
Cheesecaken skal stå på køl i et par timer, før du serverer den, men du kan sagtens lade den stå til næste dag.
Server pyntet med lakridssirup, kirsebær og lidt kirsebærsirup. MUMS!