Pandekager er altid et hit hjemme hos os, og når vi laver almindelige store pandekager, bruger vi altid den opskrift, som er gået i arv i familien. For det er bare den bedste, synes vi. Og der skal ikke laves om i noget, der er godt.
Yndlingsdesserten
Der er ingen tvivl om, at pandekager med is, sukker og syltetøj er en yndlingsdessert hos os. Vi laver dog masser af variationer, selv om opskriften altid er den samme. Nogle gangle laver vi lemoncurd, andre gange serverer vi hjemmelavet nutella og banaskiver til, og har vi frisklavet sirup, som fx rabarbersirup, hyldeblomstsirup eller kirsebærsirup, kommer det altid på bordet – sirup smager fremragende sammen med en klat vaniljeis.
Men også sådan noget som rosensukker, syrensukker og lavendelsukker bruger vi, for disse hjemmelavede duftende sukkere egner sig perfekt til pandekager.
En ting, vi dog altid får til pandekager, er hjemmelavet rosengelé. Det hænger på en eller anden måde bare sammen de to ting, og det er her, rosengelé virkelig kommer til sin ret. Men prøv også gerne at servere en hjemmelavet rosenis sammen med pandekagerne – det smager fænomenalt.
Og så lige en indrømmelse til sidst: Vi får faktisk ikke pandekager som dessert ret tit! Oftest er pandekagerne vores aftensmad, når vi laver dem. Det gør vi som regel, når vi får ferie og i særlige anledninger, fx til fødselsdag, og vi spiser altid så mange, at vi ikke kan spise en almindelig middagsret også. Ja, sådan er livet nogle gange!
Når vi laver pandekager som aftensmad, laver vi dobbeltportion til 2 voksne og tre børn!
Opskrift på pandekager (4-5 personer som dessert)
- 250 g hvedemel
- 6 spsk. sukker
- et nip salt
- 2 æg
- 6 dl mælk – gerne let- eller sødmælk
- smør til bagningen
Vej melet af i en røreskål og hæld sukker og salt i. Slå de to æg i, uden at røre rundt.
Nu kan du enten røre dejen sammen med håndmikser eller i en røremaskine med piskeris, men følg denne fremgangsmåde, så du ikke får klumper i dejen:
Samtidig med, at du begynder at piske, hælder du mælk i – men kun lige nok til, at dejen samler sig til en tyk dej, som er rør-bar. Pisk kraftigt i et minuts tid, så dejen bliver jævn og uden klumper.
Tilsæt det sidste mælk lidt efter lidt, men sørg hele tiden for, at dejen er jævn og glat.
Når dejen er rørt færdig, lader du den hvile i ca. 1/2 time.
Når du bager panderkagerne, smelter du først en lille klat smør på panden, hvorefter du hælder en skefuld pandekagedej på, som du fordeler ud over hele panden.
Bag pandekagen et par minutter på hver side, til den er dejlig tigerbrun. Og sådan fortsætter du, til du er igennem al dejen.
Lægger du pandekagerne oven på hinanden, holder de sig fint varme, mens du bager.