Det er nu, at sommerens sidste brombær skal høstes og hvorfor ikke nyde de sidste bær i denne skønne brombærtærte med chokoladefyld. Tærten ser fantastisk ud på et kaffebord, og smagen er en dejlig sammensætning af sprød mørdej, sødt chokoladefyld og de lidt mere syrlige brombær på toppen. Absolut perfekt kombination – efter min mening.
Vi har efterhånden høstet brombær i en måneds tid og brombærkrattene er stadig fyldt med de lækre, sorte bær. Og lige nu er bærrene langt sødere end de var for en måned eller bare to uger siden. Derfor egner de sig også særdeles godt til kager og tærter lige nu, mens de første mere syrlige bær er fortrinlige til syltning.
Brombær er et smukt bær og en vidunderlig gave fra naturens spisekammer. Hvert år plukker jeg masser af vilde brombær, som jeg sylter og bruger i muffins, scones, kager, tærter og salater. Og resten putter jeg i fryseren, så jeg altid har til en omgang marmelade eller en smule brombærkompot til verdens bedste hjemmebagte æblekage.
Opskrift på brombærtærte med chokoladefyld (8 personer)
Mørdej:
- 240 g hvedemel
- 120 g rørsukker
- 125 g smør
- 1 lille æg
Chokoladefyld:
- 1,5 dl piskefløde
- 50 g sukker
- 100 g finthakket mørk chokolade
- 1 god spsk akaciehonning
- 8 små æggeblommer (eller 7 mellem eller 6 store)
Ved servering:
- Friskplukkede brombær til at fylde tærten ved servering (ca. 400 g)
- En håndfuld brombær til flødeskummen
- 2 dl fløde
- 1 spsk akaciehonning
- 1 tsk vanillesukker
Rør mel og sukker sammen med smørret og tilsæt det sammenpiskede æg lidt ad gangen, indtil du kan samle dejen til en kugle. Jeg rører dejen sammen på min røremaskine, men husk, hvis du gør det, at mørdej ikke må røre for længe. Du skal kun lige røre nok til, at du kan samle dejen.
Læg dejen på køl ca, 20-30 minutter. Tag dejen ud af køleskabet og rør den ud mellem to stykker bagepapir. Den må ikke være for tyk, ca. 3 millimeter er fint.
Spray eller smør en tærteform (det er allerbedst at bruge sådan en, hvor du kan tage bunden ud – jeg har en ganske fin en fra IKEA) og beklæd tærteformen med dejen. Vær omhyggelig med at få dejen flot op ad kanterne. Prik huller i dejen med en gaffel og bag den ved 180 grader i ca. 15 minutter.
Mens mørdejen er i ovnen, kommer du piskefløde og sukker i en lille kasserolle og bringer det i kog. Imens hakker du chokoladen fint. Tag derefter kasserollen af varmen og kom chokoladen i flødeblandingen. Pisk med et piskeris, til chokoladen er helt smeltet og rørt ud i fløden.
Stil chokolademassen på køl.
Pisk nu æggeblommer sammen med akaciehonningen i en skål til det er lyst og luftigt. Hæld chokolademassen forsigtigt i, mens du pisker. Chokolademassen må ikke være for varm, for så risikerer du, at æggene koagulerer, men den må heller ikke være så kold, at den er begyndt at sætte sig. Rør til massen er helt glat og hæld den derefter op i den forbagte tærtebund.
Bag tærten i ca. 20 minutter ved 165 grader.
Lad kagen køle af og pynt den med friskplukkede brombær og evt. spiselige blomster som fx blå hjulkrone.
Stil kagen på køl indtil servering.
Inden servering pisker du fløden til skum og tilsætter en spiseskefuld akaciehonning, lidt vanillesukker og en håndfuld brombær, som du forinden har “smadret” på en tallerken med en gaffel.
Og så er det ellers bare om at servere denne superlækre og meget smukke brombærtærte med chokoladefyld. God fornøjelse!
2 comments
Kan man putte brombærene på inden den kommer i ovnen? Ville det kunne fungere? 🙂
Kære Anna
Det tror jeg godt, man ville kunne, men resultatet vil nok blive mere skærekageagtigt, fordi bærrene vil synke ned i kagen. Udseendet vil blive noget anderledes, men smagen vil sikkert være fint.
Du kan prøve … 🙂
Mange hilsner Trine