Blomkålsgratin med tomatsauce er en herlig vegetarret, som er helt oplagt at lave her om sommeren, hvor blomkål og tomater er i sæson. Retten kan både spises som en hovedret eller som “grønt” tilbehør.
Denne gratin lavede min mor gennem hele min barndom, og det var en af mine livretter. Det er kombinationen af den smagsmilde blomkålsgratin med den syrlige og meget smagsfulde tomatsauce, der bare er helt perfekt.
Min mor tilsatte ofte store skinketern eller cocktailpølser (det var jo i 80’erne og 90’erne), så der var lidt kød i retten, og den blev lidt mere mættende.
I dag laver jeg gratinen uden kød, når vi har veggiedag (hvilket vi har to dage om ugen), og her er retten helt eminent synes jeg. Varm og fyldig og smagfuld. Prøv selv.
Opskrift på blomkålsgratin med tomatsauce (4 personer)
Blomkålsgratin:
- 75 g hvedemel
- 2 dl mælk, helst let-eller sødmælk
- 11/4 dl blomkålsvand
- 40 g smør
- 4 æg
- salt og hvid peber
- revet muskatnød
- 1 lille til mellem blomkålshoved
- smør og rasp til det ovnfaste fad
Tomatsauce:
- 3 store tomater
- 10 g smør
- 1 dl tomatketchup
- 1/2 – 1 dl fløde
- salt og friskkværnet peber
Del blomkålen i små buketter og kog disse knapt møre i letsaltet vand. Lad dem dryppe godt af.
Lun mælken langsomt op og rør melet ud heri. Sørg for, at der ingen klumper er.
Tilsæt blomkålsvand og bring det i kog under piskning, mens stuvningen jævner.
Tilsæt smør og rør til det er jævnt fordelt i stuvningen. Tag gryden af varmen.
Når du er sikker på, at temperaturen på stuvningen er under 65 grader (så æggeblommerne ikke koagulerer), rører du æggeblommerne i en ad gangen.
Krydr med salt, peber og muskatnød.
Pisk æggehviderne meget stive.
Vend forsigtigt blomkålsbuketter i stuvningen og derefter de stiftpiskede æggehvider ad et par omgange.
Hæld gratindejen i et velsmurt ovnfast fad drysset med fintsigtet rasp. Fyld kun formen ca. 3/4 op, for gratinen skal have plads til at kunne hæve.
Bag gratinen i ovnen ved 190 grader i ca. 1 time.
Tomatsauce: Skold de tre tomater ved at hælde kogende vand over dem i en lille skål. Vandet skal dække tomaterne i et minuts tid eller to, hvorefter du kan flå tomaterne.
Skær tomaterne i små tern.
Smelt smørret på en pande og svits tomaterne.
Tilsæt dernæst tomatketchup og derefter fløde, salt og peber.
Kog saucen godt igennem.