Denne italienske antipasto, bruschetta med tomat, er den nemmeste og lækreste lille forret, du kan servere her om sommeren. Her får du det fulde udbytte af tomater i sæson og en fornemmelse af at spise helt friske og lækre råvarer med smukke farver.
Brug tomaterne i dit drivhus
Hvis du har tomater i drivhuset, giver det virkelig god mening at lave bruschetta med tomat. Det er god måde at bruge sine tomater på, og den lille forret er virkelig frisk og velsmagende. Faktisk spiser vi den ofte som en frokostret sammen med en god salat – ingen kød, blot smagfulde grøntsager med smukke, nærende farver.
Bruschetta laves med helt friske tomater, og du kan både bruge almindelige tomater, bøftomater, cherrytomater, san marzino eller lignende. Du kan også bruge en blanding af forskelligfarvede tomater, hvilket vil se flot ud.
Du skal blot beregne nogenlunde den mængde, der svarer til to store tomater. Men det kommer sig altså ikke helt så nøje. Bare smag efter, om forholdet mellem tomater, løg og krydderurter er rigtig i forhold til dine smagsløg – nogle vil gerne have bruschettaen stærk, mens andre foretrækker den mere frisk.
Jeg lærte i øvrigt at lave bruschetta, da jeg var helt ung og arbejdede på en italiensk restaurant, hvor en af mine opgaver netop var at lave denne tomatblanding til gæsterne om aftenen – jeg har lavet bruschetta lige siden.
Opskrift på bruschetta med tomat (4 personer som forret – 2 personer som frokostret sammen med en salat)
- 2 store eller tre mellem tomater
- 1 lille løg
- 1 fed hvidløg
- et par stilke persille (krus- eller bredbladet persille)
- 2 spsk olivenolie
- havsalt og friskkværnet peber
- Lækkert brød, som gerne må være daggammelt
Skyl og snit tomaterne i små tern.
Pil og hak løg og hvidløg fint.
Hak persillen.
Rør tomater, løg, hvidløg og persille sammen med olivenolie, salt og peber, og lad det stå og trække på køkkenbordet i en halv times tid, så bruschettaen får smag.
Når du er klar til at servere, rister eller griller du et par små skiver brød til hver person, som du fylder tomatblandingen på – gerne så det vælter udover brødet og ser lidt overdådigt ud. Der skal helst være mere tomat end brød.
Pynt med lidt frisk persille og server med det samme.
God fornøjelse!