Disse østrigske julesmåkager kaldes linzer augen og er den skønneste lille sandwich-småkage med et lag af julerød tranebærmarmelade i midten. Småkagerne bages på smagfuld dej med mandelmel og med et julet strejf af kanel.
Linzer augen
Linzer cookies kombinerer knasende mandeldej, sød tranebærmarmelade og en støvregn af flormelis i en uimodståelig festlig godbid. Linzer augen, eller “Linzer øjne,” har en stolt plads i det østrigske køkken og har spredt sig som en populær delikatesse på juleborde verden over.
Oprindeligt blev disse småkager bagt som en hyldest til den berømte Linzertorte, en klassisk østrigsk tærte. Nu er linzer augen en uundværlig del af julebagningen, der charmerer med deres smukke form, delikate smag og skønne fyld.
Man siger, småkagerne har øjne, fordi der skæres et hul ud i den øverste kage – gerne med en julet form – hvilket gør det muligt at se marmeladen i kagen. Og deraf kommer navnet ”augen”, fordi kagerne således har små øjne eller kighuller til fyldet.
Et lille julekunstværk
Det, der gør linzer augen helt særlige, er kombinationen af den nøddeagtige dej og den syrlige tranebærmarmelade. Dejen, ofte lavet med mandelmel og krydret med kanel, tilføjer en delikat nøddesmag, der harmonerer perfekt med den friske og syrlige smag af den julerøde tranebærmarmelade.
Hjertet af linzer augen er i denne opskrift fyldt med tranebærmarmelade, der tilføjer en syrlig og festlig kontrast til den søde dej. Den julerøde tranebærmarmelade med sin intense farve og syrligt-søde smag løfter disse småkager til en himmelsk godbid af julesmag. Hver bid er en smagsoplevelse, der vækker minder om hyggelige vinteraftener og duften af krydderier i luften.
Opskrift på Linzer cookies
De østrigske julesmåkager rulles ud på samme måde som mange andre julesmåkager og er ret nemme at lave. Man kan købe en særlig udstikker, som både stikker selve kagen og hullet i midten ud på én gang. Og ellers kan man bruge en lille miniudstikker i midten af kagen.
Marmeladen i småkagerne kan variere, men er ofte ribsmarmelade, abrikosmarmelade eller solbærmarmelade. I denne opskrift har jeg kombineret tranebær og ribs i en skøn syrlig-sød julerød marmelade, som smager fantastisk i kagerne og som er hurtig at lave.
Får du lyst til at lave flere lækre julesmåkager, så find gerne inspiration i mine mange andre julesmåkageopskrifter:
Juleamaretti – julede mandelsmåkager
Se alle opskrifter på julesmåkager
Linzer cookies
Equipment
- udstikkerforme
Ingredienser
- 225 g smør
- 120 g flormelis
- 2 æggeblommer
- 1/4 tsk salt
- 1/2 tsk stødt kanel
- 1 stang vanilje, kornene herfra
- 1 spsk friskpresset appelsinsaft
- 100 g mandelmel
- 325 g hvedemel
Fyld
- 100-150 g Cremet tranebærmarmelade med ribs
Pynt
- flormelis
Sådan gør du
- Pisk smør og flormelis sammen i et par minutter – gerne på røremaskine.
- Tilsæt æggeblommerne og pisk dem ind i smørcremen.
- Tilsæt salt, stødt kanel, vaniljekorn og friskpresset appelsinjuice og rør i.
- Rør til sidst forsigtigt mandelmel og hvedemel i dejen og saml den.
- Del dejen i 2 og form to flade kugler, som hver især pakkes ind i film og sættes på køl i min. 2 timer.
- Varm ovnen op til 175 grader varmluft og forbered 2 bageplader med bagepapir.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord i ca. 0,4-0,5 cms tykkelse. Stik derefter småkager ud, så du har ca. 30-36 bunde og tilsvarende toppe med et hul eller form i midten.
- Bag småkager i ca. 8-10 minutter og lad dem køle af på bagepladen, før du flytter dem over på en bagerist.
Cremet tranebærmarmelade med ribs
- Se opskriften på cremet tranebærmarmelade med ribs her.
Saml småkagerne
- Smør marmelade på bundene og sæt toppe på. Drys med flormelis og server med det samme.