En lun salat med græskar, grønkål og granatæble smager skønt og er en fryd for øjet. Salaten er sprængfyldt med vidunderlige klare farver i orange, grøn og rød og mætter både øjet og maven, fordi salaten er fyldig og fuld af mættende ingredienser.
Lun græskarsalat er en fyldig og mættende salat i smukke farver. Salaten er ganske nem at lave og fungerer perfekt både som en frokostsalat og en middagssalat – gerne med et stykke godt surdejsbrød til.
Vi spiser gerne selv denne salat som en lækker nærende lun aftensmad – og vi bliver rigeligt mætte. Men faktisk er det allerbedst, hvis der er lidt til overs, for salaten smager lige så godt kold næste dag til frokost.
Efterårets smage
Efteråret bringer en farverig palet af smag og tekstur, og denne smukke salat er en fantastisk måde at bruge sæsonens bedste råvarer. Opskriften her kombinerer de bedste efterårssmage og er fyldt med næringsrige ingredienser, der fornøjer både smagsløg og øjne.
Salaten er fyldt med gode næringsstoffer og giver energi. Grønkålen er fyldt med vitaminer og antioxidanter, hokkaidogræskaret tilføjer en sød og nøddeagtig smag til salaten, granatæblekernerne bringer en saftig og let syrlig dimension, ristede græskarkerner og valnødder giver en dejlig crunch, og perlebyggen giver mæthed og en skøn konsistens til retten.
Har du en pesto stående i køleskabet, fx en grønkålspesto, vil den være lækker at komme på salaten i små klatter som en ekstra smagsdimension, der også tilføjer lidt ekstra vitaminer og antioxidanter, så vi har lidt at stå imod med i løbet af vinteren.
Opskrift på lun græskarsalat
Opskriften på salaten finder du lige neden for. Hvis du ikke har hokkaidogræskar, kan du sagtens erstatte med fx butternut squash. På samme måde kan du erstatte perlebyggen med kogte hvedekerner eller hvad du nu har på lager.
Får du lyst til at lave flere skønne efterårsretter med græskar, så tjek gerne mine mange andre opskrifter med græskar. Her er et par forslag,
Butternut curry – opskrift på karryret med græskar
Se alle opskrifter med græskar
Lun græskarsalat
Ingredienser
- 1 lille hokkaidogræskar eller 1/2 stort
- olivenolie
- flagesalt og friskkværnet peber
- 1 stængel rosmarin
- 4-5 blade frisk grønkål (ca. 150 g)
- 1/2 granatæble
- 1/2 dl græskarkerner
- 1 dl valnødder
- evt. grønkålspesto
Perlebyg
- 1 dl perlebyg
- 2 dl vand
- 1/2 tsk groft salt
Sådan gør du
- Start med at skære hokkaidogræskaret i halve og fjern kernerne. Skær derefter græskaret i ca. 1-1,5 cm tykke skiver og pensl dem let med olivenolie, drys med salt og peber og hakket frisk rosmarin.
- Bag dem i ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 25 minutter, eller indtil de er møre og begynder at få en gylden farve.
- Mens græskaret bages, kan du koge perlebyggen. Skyl perlebyggen grundigt under koldt vand og kog den efter anvisningerne på pakken, ca. 25 minutter. Når den er færdig, drænes overskydende vand.
- Skyl og tør grønkålen grundigt. Riv bladene groft af stilkene.
- Skær granatæblet i halve, og udtræk granatæblekernerne ved at banke forsigtigt på den bageste side af frugten. Sørg for at fjerne eventuelle hvide hinder.
- I en tør pande, rist græskarkerner og valnødder i et par minutter, indtil de begynder at få en let gylden farve. Pas på de ikke brænder på. Når de er færdige, kan du fjerne dem fra varmen og lade dem køle af.
- Nu sammensætter du salaten. På et stor fad kombinerer du de hakkede grønkålblade, de bagte hokkaidostykker, granatæblekernerne, de ristede græskarkerner og valnødder samt den kogte perlebyg. Læg evt. små klatter grønkålspesto på eller drys lidt ekstra olivenolie, salt og peber over salaten efter smag.