Lav din egen sirup af mjødurt med en helt særlig og unik smag af nordisk sommer. Siruppen er nem at lave og smager skønt til kager, deserter, ost og æbler.
Duften af sommer
Mjødurtsirup smager af sommer, mandel og vanilje og er en ægte sommersirup med sin helt egen særlige smag og duft. Siruppen har en intens aroma og smag og er helt unik og blomstrende sød. Den smager skønt på is og pandekager, sammen med desserter eller hældt oven på kager. Derudover er den perfekt til ost og står særlig godt til bagte æbler.
Naturen byder på vidunderlige smage, og en af sommerens smagfulde vilde urter er mjødurten. Den blomster så smukt og lysende over det ganske land i sommermånederne og vokser gerne der, hvor der er lidt fugtigt. Det kan være i nærheden af en grøft med vand eller i områder med lidt våd og modeagtig jord.
Mjødurt har sin helt egen særlige blomstrende duft, som er svær at beskrive. Men skulle man sætte nogle ord på, ville jeg sige, at den dufter henad vanilje og mandel – en meget særegen og næsten overvældende duft. Har du først duftet til mjødurt, vil du altid genkende duften.
Lav en saft eller en sirup
Mn kan lave sirup af mjødurt på forskellige måder. Enten kan du lave en saft på samme måde, som du laver hyldeblomstsaft, og derefter koge den ind til sirup sammen med sukker. Eller du kan lave lave et afkog af blomsterne og koge det ind til sirup.
Jeg synes, at citron klæder mjødurt godt, da blomstens smag er utrolig intens og sød i sig selv. Citron balancer smagen, så siruppen ikke kun er sød. Men du kan sagtens lave siruppen uden citron og blot med mjødurt.
Opskrift på mjødurtsirup
Vælger du at lave en saft af mjødurt først, som du derefter koger ind til en sirup, kan du følge opskriften på hyldeblomstsaft og derefter lave siruppen på samme måde som denne hyldeblomstsirup.
Vil du blot lave en mjødurtsirup uden først at lave en saft, kan du du følge opskriften nedenfor. Det tager ca. en halv times tid at lave siruppen alt efter, hvor tyk, du ønsker den.
Får du lyst til at lave flere skønne sirupper, så find gerne inspiration i de mange andre sirupsopskrifter her på siden. Prøv fx disse sommersirupper:
Se alle opskrifter på hjemmelavet sirup
Mjødurtsirup
Equipment
- 1 Glasflaske
Ingredienser
- ca. 75 g mjødurtblomster
- 7,5 dl vand
- 1/2 citron
- 4 dl sukker
Sådan gør du
- Ryst mjødurtblomsterne og læg på et lyst stykke klæde i ca. 15-20 minutter, så insekter, kryds og kravl kan kravle væk.
- Klip så meget stilk af mjødurtblomsterne som muligt og kom derefter blomsterne i en gryde sammen med vand og skiver af citron.
- Bring gryden I kog og lad blandingen småkoge i ca. 5-10 minutter. Smagen trækker hurtigt ud og huset vil dufte af mjødurt.
- Si mjødurtblomsterne fra og kom afkogen tilbage i gryden sammen med sukker.
- Bring igen gryden i kog. Lad siruppen stå og koge lige så stille, til den tykner, ca. 20-30 minutter. Er du i tvivl, om siruppen er tyknet nok, kan du tage en skefuld på en kold tallerken og sætte i køleskabet. Efter et par minutter vil den være så afkølet, at du kan se siruppens konsistens.
- Når siruppen er færdig, hælder du den gennem en tragt i et rent, skoldet sylteglas eller -flaske.
- Bruger du siruppen dagligt, kan du fint opbevare den ved stuetemperatur, men bruger du den ikke i et stykke tid, så sæt den på køl.