Risengrød skal der til i december måned. Ikke mindst, fordi der også skal sættes risengrød op på loftet til nisserne, så de ikke laver alt for meget ballade i julemåneden.
Julet risengrød
Risengrød smager dejligt, men risengrød med tranebærkompot smager ekstra dejligt. Grød med kanelsukker godt kan blive en sød fornøjelse, og derfor klæder det retten at få tilført lidt syrlighed. Her får du opskriften på risengrød med tranebærkompot lavet med en kanelstang for at gøre den lidt mere julet.
Risengrød er jo en fast tradition at servere i julemåneden og mange serverer den endda også selve juleaften som forret, inden der skal spises and, går, kalkun eller hvad man nu har på menuen på denne dejlige aften. Det gør vi ikke, men vi laver gerne julegrøden et par gange i løbet af december, og i mange år har det være fast tradition, at vi får grøden den 1. december. Der starter julen nemlig sådan for alvor.
Tranebærkompot
Tranebærkompot gør to virkelig gode ting ved grøden:
For det først tilfører den grøden en fantastisk lækker sød-syrlighed, og kombinationen hæver risengrøden op over det almindelige. Retten bliver simpelthen lidt mere harmonisk, velsmagende og udsøgt.
For det andet giver tranebærkompotten grøden farve, for intet er så julerødt som tranebær, og derfor bliver grøden lige lidt mere julet at se på. Og mad, der ser indbydende ud, er jo det halve af fornøjelsen. Tranebærkompotten tager ingen tid at lave, men giver risengrøden det lille ekstra.
Opskrift på risengrød med tranebærkompot med kanel
Neden for finder du opskriften på den julede risengrød. Vi serverer gerne en rød saftevand til, og da der er tranebærkompot til grøden, passer en rød tranebærsaft helt eminent til grøden.
Får du lydt til at lave andre julede ting, så tjek gerne disse opskrifter ud og find lidt inspiration:
Risengrød med tranebærkompot og kanelsukker
Ingredienser
Risengrød
- 4 dl vand
- 1 1/2 l sødmælk (helst øko)
- 3 3/4 dl grødris
- et lillebitte nip fint salt
Kanelsukker
- 1 dl sukker
- 1,5 spsk stødt kanel
Tranebærkompot
- 125 g friske tranebær
- 75 g rørsukker
- ca. 1/2 dl vand
- 2 spsk granatæbleeddike eller en anden god eddike
- 1 lille kanelstang
Sådan gør du
Risengrød
- Hæld vandet i en stor gryde og bring i kog og hæld derefter grødrisene i og kog igennem et par minutter. Tilsæt mælken lidt efter lidt og hold grøden i kog hele tiden, mens du rører godt rundt, så den ikke sætter sig.
- Når al mælken er tilført, skruer du blusset ned på lav varme, sætter låg på og lader det småkoge i ca. 45 minutter. Rør i grøden ca. hver 5. minut til at starte med, og når grøden begynder at tykne kan du enten skrue helt ned og undelade at røre så meget eller tage gryden af, pakke den ind i et håndklæde og sætte den under en dyne, indtil tiden er gået.
- Imens grøden koger, laver du tranebærkompotten.
Tranebærkompot
- Hæld de friske tranebær i en lille kasserolle sammen med sukker, vand, eddike og kanelstang. Bring det langsomt i kog, og lad kompotten stå og simre i 15-20 minutter, indtil bærrene er kogt ud og kompotten er mør og har en smuk rød farve.
Servering
- Hæld kompotten i et syltetøjsglas eller i en serveringsskål.
- Rør sukker sammen med kanel til kanelsukker.
- Server tranebærkompotten og kanelsukkeret sammen med den færdige risengrød. Server gerne en lækker tranebærsaft til grøden.