Menu
Desserter

Risengrød med tranebærkompot og kanelsukker

Risengrød med tranebærkompot og kanelsukker

Risengrød skal der til i december måned. Ikke mindst, fordi der også skal sættes risengrød op på loftet til nisserne, så de ikke laver alt for meget ballade i julemåneden.

Vi elsker risengrød, men da vi i en efterårsperiode fik det hver onsdag, fordi alle børnene gik til fritidsaktiviteter og vi derfor ikke havde så meget til til at lave aftensmad (og risengrød var en sikker vinder), så endte det alligevel med, at det blev lidt for meget af det gode med al den søde grød.

Julet risengrød

Så nu får vi kun risengrød en to-tre gange i løbet af vinteren – og nyder det desto mere. Men fordi grød med kanelsukker godt kan blive en meget sød fornøjelse, klæder det retten at få tilført lidt syrlighed. Her får du opskriften på risengrød med tranebærkompot lavet med en kanelstang for at gøre den julet.

Tranebærkompot gør to virkelig gode ting ved grøden:

For det først tilfører den grøden en fantastisk lækker sød-syrlighed, og kombinationen hæver risengrøden op over det almindelige. Retten bliver simpelthen lidt mere harmonisk, velsmagende og udsøgt.

For det andet giver kompotten grøden farve, for intet er så julerødt som tranebær, og derfor bliver grøden lige lidt mere julet at se på. Og synet af mad er jo det halve af fornøjelsen.

Tranebærkompotten tager ingen tid at lave, men giver risengrøden det lille ekstra.

Risengrød med tranebærkompot

Opskrift på risengrød med tranebærkompot med kanel

Neden for finder du opskriften på den julede risengrød. Vi serverer gerne en rød saftevand til, og da der er tranebærkompot til grøden, passer en rød tranebærsaft helt eminent til grøden.

Får du lydt til at lave andre julede ting, så tjek gerne disse opskrifter ud og find lidt inspiration:


Mormors æbleskiver

Brændte mandler

Sirupsbrød

Krydret julebrød med æblesmør


Julet risengrød
Risengrød med tranebærkompot og kanelsukker

Risengrød med tranebærkompot og kanelsukker

Pift den klassiske hverdagsrisengrød op med hjemmelavet tranebærkompot med kanel, som giver en syrlig-sød smag til grøden. Grøden smager lækker og julet.
Forb. tid 5 min
Tilb. tid 45 min
Ret Dessert
Køkken Dansk
Antal 6 personer

Ingredienser
  

Risengrød

  • 4 dl vand
  • 1 1/2 l sødmælk (helst øko)
  • 3 3/4 dl grødris
  • et lillebitte nip fint salt

Kanelsukker

  • 1 dl sukker
  • 1,5 spsk stødt kanel

Tranebærkompot

  • 125 g friske tranebær
  • 75 g rørsukker
  • ca. 1/2 dl vand
  • 2 spsk granatæbleeddike eller en anden god eddike
  • 1 lille kanelstang

Sådan gør du
 

Risengrød

  • Hæld vandet i en stor gryde og bring i kog og hæld derefter grødrisene i og kog igennem et par minutter. Tilsæt mælken lidt efter lidt og hold grøden i kog hele tiden, mens du rører godt rundt, så den ikke sætter sig.
  • Når al mælken er tilført, skruer du blusset ned på lav varme, sætter låg på og lader det småkoge i ca. 45 minutter. Rør i grøden ca. hver 5. minut til at starte med, og når grøden begynder at tykne kan du enten skrue helt ned og undelade at røre så meget eller tage gryden af, pakke den ind i et håndklæde og sætte den under en dyne, indtil tiden er gået.
  • Imens grøden koger, laver du tranebærkompotten.

Tranebærkompot

  • Hæld de friske tranebær i en lille kasserolle sammen med sukker, vand, eddike og kanelstang. Bring det langsomt i kog, og lad kompotten stå og simre i 15-20 minutter, indtil bærrene er kogt ud og kompotten er mør og har en smuk rød farve.

Servering

  • Hæld kompotten i et syltetøjsglas eller i en serveringsskål.
  • Rør sukker sammen med kanel til kanelsukker.
  • Server tranebærkompotten og kanelsukkeret sammen med den færdige risengrød. Server gerne en lækker tranebærsaft til grøden.
Keyword Jul
Risengrød med tranebærkompot

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

    Læg en kommentar