Jul

Risengrød med tranebærkompot og kanelsukker

Risengrød med tranebærkompot

Risengrød skal der til i december måned. Ikke mindst, fordi der også skal sættes risengrød op på loftet til nisserne, så de ikke laver alt for meget ballade i julemåneden.

Vi elsker risengrød, men da vi i en efterårsperiode fik det hver onsdag, fordi alle børnene gik til fritidsaktiviteter og vi derfor ikke havde så meget til til at lave aftensmad (og risengrød var en sikker vinder), så endte det alligevel med, at det blev lidt for meget af det gode med al den søde grød.

Risengrød med rødt

Så nu får vi kun risengrød en to-tre gange i løbet af vinteren – og nyder det desto mere. Men fordi grød med kanelsukker godt kan blive en meget sød fornøjelse, klæder det retten at få tilført lidt syrlighed. Her får du opskriften på risengrød med tranebærkompot lavet med en kanelstang for at gøre den julet.

Tranbærkompot gør to virkelig gode ting ved grøden:

For det først tilfører den grøden en fantastisk lækker sød-syrlighed, og kombinationen hæver risengrøden op over det almindelige. Retten bliver simpelthen lidt mere harmonisk, velsmagende og udsøgt.

For det andet giver kompotten grøden farve, for intet er så julerødt som tranebær, og derfor bliver grøden lige lidt mere julet at se på. Og synet af mad er jo det halve af fornøjelsen.

Tranebærkompotten tager ingen tid at lave, men giver risengrøden det lille ekstra.

Tranebærkompot med kanel

Opskrift på risengrød med tranebærkompot med kanel (5 personer)

Risengrød

  • 4 dl vand
  • 1 1/2 l sødmælk (helst øko)
  • 3 3/4 dl grødris
  • et lillebitte nip salt
  • kanelsukker

Tranebærkompot

  • 125 g friske tranebær
  • 75 rørsukker
  • ca. 1/2 dl vand
  • 2 spsk granatæbleeddike (eller æblecidereddike)
  • en lille kanelstang

Hæld vandet i en stor gryde og bring i kog og hæld derefter grødrisene i og kog igennem et par minutter. Tilsæt mælken lidt efter lidt og hold grøden i kog hele tiden, mens du rører godt rundt, så den ikke sætter sig.

Når al mælken er tilført skruer du blusset ned på lav varme, sætter låg på og lader det småkoge i ca. 45 minutter. Rør i grøden ca. hver 5. minut til at starte med, og når grøden begynder at tykne kan du enten skrue helt ned og undelade at røre så meget eller tage gryden af, pakke den ind i et håndklæde og sætte den under en dyne, indtil tiden er gået.

Imens grøden koger, laver du tranebærkompotten .

Hæld de friske tranebær i en lille kasserolle sammen med sukker, vand, eddike og kanelstang. Bring det langsomt i kog, og lad kompotten stå og simre i 15 – 20 minutter, indtil bærrene er kogt ud og kompotten er mør og har en smuk rød farve.

Hæld kompotten i et syltetøjsglas eller i en serveringsskål og server sammen med den færdige risengrød og kanelsukker. Vi drikker også rød saft til – find evt. en lækker tranebærsaft.

God fornøjelse!

Risengrød med kanelsukker og tranebær

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar