Dette er en virkelig lækker og saftig chokoladekage, som laves helt uden mel og er derfor glutenfri. Kagen laves med sorte bønner og er både fudgy, tæt og saftig – og ingen kan smage, at der sorte bønner i kagen.
Glutenfri kage uden mel
En saftig chokoladekage uden mel med sorte bønner kan lyde kedelig, men jeg lover dig, at du på ingen måde kan smage, at denne kage er baseret på bønner i stedet for mel. Kagen er saftig og lækker og smager som en traditionel chokoladekage.
Den er utroligt nem at lave i en foodprocessor med få enkle ingredienser som æg, sukker, smør/olie og kakaopulver. Alting kommes blot i foodprocessoren og køres til en lind dej. Og ingen vil gætte, at kagen er uden mel og lavet med en hel dåse sorte bønner.
Kagen er ikke kun glutenfri og mælkefri, men du får også en god mængde protein og fibre fra en hel dåse sorte bønner og masser af æg. Det fungerer nemlig supergodt at bruge sorte bønner i en kagedej. I kombinationen med smør eller olie, kakaopulver, æg og sukker forvandles bønnerne til en let, men fyldig konsistens, som vil narre stort set enhver chokoladekageelsker.
Ingredienserne i chokoladekagen
Sorte bønner: Dette er hovedingrediensen, der giver den struktur, som normalt kommer fra mel i en kage. Du kan bruge sorte bønner på dåse eller bønner, du selv har kogt fra tørre. De fleste dåsebønner har et rimeligt niveau af salt, så der er ikke tilføjet ekstra salt i opskriften. Hvis du bruger bønner uden salt eller hjemmekogte sorte bønner uden salt, skal du tilsætte 1/4 teskefuld salt til kagen.
Sukker: Du kan erstatte det hvide sukker med lyst rørsukker, hvis det er det, du har.
Smeltet smør, olivenolie, neutral olie eller raffineret kokosolie: Jeg foretrækker at bruge smør i kagen, men du kan bruge den type fedtstof, du foretrækker – særligt, hvis du gerne vil lave en vegansk kage. Sørg for at bruge en mild olivenolie eller raffineret kokosolie for at undgå at overdøve chokoladesmagen.
Vaniljesukker: Du kan selvfølgelig erstatte vaniljesukker med vanilje fra en ægte vaniljestang eller du kan bruge vaniljeekstrakt. Bruger du det sidste, skal du kun bruge ca. 1/3 del eller halvdelen af, mængden, der er angivet.
Kakaopulver: Brug en god usødet kakaopulver.
Opskrift på saftig chokoladekage uden mel med sorte bønner
Opskriften er helt enkel og med ganske få ingredienser. Og da hele kagen laves direkte i en foodprocessor eller blender, tager det ingen tid.
Chokoladesmørcremen er selvfølgelig lavet på smør og hjælper med at søde kagen. Hvis du gerne vil lave en vegansk chokoladecreme, er der flere alternativer, du kan bruge. Du kan også lave en form for glaze af smeltet mørk chokolade og havremælk til at hælde over kagen.
Får du lyst til at lave flere søde sager med bønner, så find også gerne inspiration i disse opskrifter:
Chokoladecookies med bønner (på vej)
Crispy kikærter med chokolade (på vej)
Dadelkugler med kikærter og chokolade (på vej)
Se alle opskrifter med bælgfrugter & kikærter
Saftig chokoladekage uden mel med sorte bønner (glutenfri)
Equipment
- 2 springforme, 15 cm i diameter eller
- 1 høj justerbarform, 15 cm
Ingredienser
Chokoladekage
- 1 ds sorte bønner (ca. 440 g), drænet og skyllet
- 150 g sukker
- 4 store æg
- 75 g smeltet smør eller olie efter eget valg (vegetabilsk olie, rapsolie, vindruekerneolie, avocadoolie, mild olivenolie eller raffineret kokosolie kan bruges)
- 3 tsk vaniljesukker
- 30 g kakao
- 1 tsk bagepulver
- 1/2 tsk natron
Chokolade smørcreme
- 150 g stuetempereret smør
- 225 g flormelis
- 25 g kakao
- 2 spsk fløde eller mælk, ved stuetemperatur
- 3 tsk vaniljesukker
Sådan gør du
Chokoladekage
- Forvarm ovnen til 175°C. Smør og beklæd to 15 cm runde springforme med bagepapir eller en høj justerbar kageform (15 cm).
- Blend de sorte bønner, sukker, smeltet smør (eller olie), æg og vaniljesukker i en foodprocessor eller kraftig blender, indtil massen er helt glat.
- Tilsæt kakao, bagepulver og natron direkte i foodprocessoren og blend videre, indtil dejen er jævn.
- Fordel dejen ligeligt i de forberedte forme og bag i 30-35 minutter, eller indtil overfladen giver efter, når du trykker let på den. Bager du i en høj form, skal kagen have ca. 45-50 minutter.
- Lad kagen køle af i 5 minutter, før den vendes ud på en bagerist for at køle helt af.
Chokolade smørcreme
- Pisk smørret ved mellem hastighed med en håndmikser, indtil smørret er cremet – cirka 2 minutter.
- Tilsæt flormelis, kakaopulver, fløde, salt og vaniljesukker. Pisk ved lav hastighed i 30 sekunder, og øg derefter til høj hastighed og pisk i 1 minut.
- Tilsæt mere flormelis eller kakaopulver, hvis smørcremen er for tynd, eller en ekstra spiseskefuld fløde, hvis cremen er for tyk. Smag til.
Samling af kagen
- Har du bagt kagen i en høj form, skal den skæres over i to lige store dele på langs på midten.
- Fordel halvdelen af chokolade smørcremen på den ene kage og læg den anden kagen ovenpå. Fordel resten af smørcremen på toppen.
- Server kagen som den er eller pynt med fx citronmelisse, mynte, tørrede blomsterblade eller andet kagepynt. Kagen smager skønt både lun og kold direkte fra køleskabet.