Menu
Skærekager

Clafoutis med kirsebær

Clafoutis med kirsebær

Clafoutis er måske den nemmeste kage, man kan bage, og her er den klassiske opskrift på kirsebærclafoutis. Kombinationen af den bløde, cremede kage sammen med de lækre kirsebær er uovertruffen, og kagen kan serveres både som dessert og til eftermiddagskaffen.

Klassisk fransk kirsebærkage

Clafoutis med kirsebær er den helt klassiske franske kage-dessert, som stammer fra limousin-regionen i Frankrig. Da man begyndte at lave denne kage, bredte opskriften sig hurtigt til resten af Frankrig og udover de franske grænser. Og med god grund. Det er en både nem og smagfuld kage eller dessert, hvor man kan bruge sæsonens frugter og bær.

Navnet kommer fra det occitanske ord, “clafir”, som betyder at fylde. Man fylder simpelthen kagedej i en ovnfast fad med bær eller frugter og bager det i ovnen. Og vupti: Så har man den dejligste clafoutis.

Kagen bages traditionelt med sorte kirsebær og er vel nok en af de mest elskede kirsebærdesserter i Frankrig. Clafoutis aux cherises kan serveres varm eller kold med vaniljeis, flødeskum eller cremefraiche. Ligegyldigt, hvordan desserten serveres, er det godt.

I dag bages clafoutis med alverdens bær og frugter og ikke blot med kirsebær. Prøv derfor også gerne at bage clafoutis med mirabeller, brombær, rabarber eller ribs. Hver slags bær eller frugt gør kagen en smule anderledes smagsmæssigt fra de andre.

Hjemmebagt clafoutis aux cerises

Opskrift på clafoutis med kirsebær

Opskriften på den dejlige dessertkage finder du lige nedenfor. Det store spørgsmål er så, om kirsebærrene skal udstenes, før de bruges i kagen? Det er helt op til dig. Stenene bidrager til smagen, hvor de tilfører en let mandelagtig smag. Men det kan være svært at spise en kage, hvor man hele tiden skal spytte sten ud.

Jeg gør gerne det, at jeg fjerner stenene på den ene side af kirsebærrene uden at halvere dem. På den måde kan jeg bage clafoutis’en med hele kirsebær uden sten. Og det gør den jo lettere at spise. Man må vælge, om kagen skal være let at bage eller let at spise.

Har du i øvrigt mange kirsebær i haven eller elsker du bare de dejlige bær, så tjek også mine andre populære opskrifter med kirsebær. Måske finder du inspiration:


Kirsebærgelé

Syltede kirsebær

Kirsebærlikør – opskrift på hjemmelavet likør af kirsebær

Kirsebæreddike – opskrift på hjemmelavet kryddereddike

Lækker kirsebærkage med marcipan


Se alle opskrifter med kirsebær

Kirsebærclafoutis
Clafoutis med kirsebær

Clafoutis med kirsebær

Clafoutis er måske den nemmeste kage, man kan bage, og her er den klassiske opskrift på kirsebærclafoutis. Kombinationen af den bløde, cremede kage sammen med de lækre kirsebær er uovertruffen, og kagen kan serveres både som dessert og til eftermiddagskaffen.
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 30 min
Ret Dessert, Kage
Køkken Fransk
Antal 6 personer

Equipment

  • 1 tærtefad eller ovnfast fad

Ingredienser
  

  • 400 g kirsebær
  • 1 spsk smør
  • 2 spsk sukker til at drysse i fadet
  • 4 store æg
  • 130 g sukker
  • 1/2 stang vanilje eller 2 tsk vaniljesukker
  • 1 dl fløde
  • 2 dl sødmælk
  • 100 g hvedemel
  • flormelis til at drysse over den færdigbagte kage

Sådan gør du
 

  • Skyl kirsebærrene og udsten dem – hvis du synes.
  • Smør et ovnfast fad eller en tærteform med smør og drys sukker på. Læg de rensede kirsebær i fadet.
  • Pisk æg og sukker sammen – evt. på en røremaskine. Kom vaniljekorn eller -sukker i.
  • Pisk sødmælk og fløde i og vend derefter mel i.
  • Hæld dejen over kirsebærrene, så de lige stikker frem på toppen. De skal ikke dækkes helt.
  • Bag clafoutis'en ved 190 grader varmluft i ca. 25-30 minutter, til kagen er helt gylden ovenpå. Vær opmærksom på, at jo tykkere/højere kagen er, jo længere tid, skal den også have i ovnen.
  • Drys kagen med flormelis og server den enten lun med det samme med en god klat vaniljeis til eller lad den køle helt af. Vent da med at drysse flormelis over – ellers smelter det bare.
Keyword Kirsebær, Sommer
Lækker clafoutis med kirsebær

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.