En hjemmelavet solbærsirup smager helt fantastisk. Den har en intens smag af solbær og en dybrød farve og ser virkelig smuk ud at hælde på kager, desserter, yoghurt og pandekager. Siruppen kan laves både på friske og frosne, optøede solbær.
Intens smag af solbær
En solbærsirup har en intens og helt fantastisk smag af solbær. Her kan man virkelig tale om at gemme sommeren på glas. Og hvor skønt er det ikke lige at kunne hælde en dejlig hjemmelavet sirup af solbær over sine pandekager i efteråret eller på en isdessert? Det er da toppen af havelykke inde i køkkenet.
Siruppen er ganske nem at lave, og du kan lave den både med friske bær (hvilket jo altid er det bedste) eller bær, der har været i fryseren. Du kan også lave siruppen af solbærsaft. Så reducerer du blot mængden af sukker, da saft jo allerede er sødet.
Du kan også gøre det, at du koger en stor mængde saft af dine nyplukkede solbær, som du undlader at søde. Derefter kan du pakke saften i fryseren i mindre portioner på 5-6 dl. På den måde kan du tage solbærsaft op henover vinteren og koge ind med sukker til en dejlig solbærsirup. Hvis nu, du ikke kan undvære – for man bliver lidt afhængig af den dejlige smag.
Opskrift på solbærsirup
Du finder den nemme opskrift på den dybrøde sirup lavet på havens solbær lige her under. Solbær indeholder pektin, og derfor skal du passe på med ikke at koge din sirup ind for længe, da den så vil ende med at blive til gelé. Pektinen vil nemlig stivne under indkogningen. Derfor skal du nøjes med at koge siruppen i 10-20 minutter og ikke lige “glemme” den på komfuret.
Har du masser af solbær i haven, så kan det være, du også ville kunne finde inspiration i mine andre opskrifter med solbær. Her er et udvalg:
Solbærrom – solbærlikør på rom
Panna cotta med ribs og solbær – opskrift med havens bær
Solbærsirup
Equipment
- 1 patentflaske med låg eller et sylteglas
Ingredienser
- 300 g solbær
- 6 dl vand
- 4 dl sukker
Sådan gør du
- Skyl solbærrene og fjern skidt og blade.
- Kom solbærrene i en gryde sammen med vand og bring det i kog. Lad bærrene koge i ca. 15-20 min. under låg.
- Hæld saften gennem en sigte og tilbage i gryden.
- Kom sukker i gryden og kog op igen. Lad siruppen stå og koge lige så stille, til den tykner, ca. 10-20 minutter. Er du i tvivl, om siruppen er tyknet nok, kan du tage en skefuld på en kold tallerken og sætte i køleskabet. Efter et par minutter vil den være så afkølet, at du kan se siruppens konsistens.
- Når siruppen er færdig, hælder du den gennem en tragt i et rent, skoldet sylteglas eller -flaske.
- Bruger du siruppen dagligt, kan du fint opbevare den ved stuetemperatur, men bruger du den ikke i et stykke tid, så sæt den på køl.