Der er ikke noget som en hjemmelavet solbærsyltetøj med en overvældende intens smag af solbær. Syltetøjet smager fantastisk på brød og pandekager, i kager og desserter.
Solbær i haven
Har du solbær i haven, er det nærmest obligatorisk at lave en omgang solbærsyltetøj hvert år. Syltetøjet har mange anvendelsesmuligheder og der er ingen andre steder, hvor du får så intens en smag af solbær.
Selv om vi dagligt plukker solbær til vores morgenmad, når de er i sæson, så har de ikke samme intense solbærsmag som syltetøjet. Men de smager nu også dejligt friskplukkede, og jeg tænker altid, at det er en gave at kunne gå ud i haven og plukke friske bær til sin mad.
Hvad kan du bruge solbærsyltetøj til?
Syltetøjet er noget af det nemmeste at lave, og det, der tager mest tid, er faktisk at ribbe bærrene og gøre dem klar.
Selv om det ikke er moderne at spise syltetøj lige nu, så er det tilsyneladende moderne at lave det. Men man behøver ikke kun lave syltetøj for at spise det på sin rundstykke søndag morgen. Syltetøjet kan anvendes til alt muligt lækkert og kan hjælpe med at give smag til din mad.
Udover at bruge solbærsyltetøj på brødet, kan du komme det i hjemmelavet is, ovenpå is, på pandekager og vafler (eller gemme det til æbleskiverne), i kager, i snitter eller i bondepige med slør. Du kan komme en skefuld i saucen eller en skefuld i smoothien. Du kan blande en skefuld eller to i din morgenyoghurt eller du kan lave en lækker solbærcreme til en hjemmebagt kage. Når først du har lavet syltetøjet, er der et hav af lækre spiser, du kan kreere.
Opskrift på solbærsyltetøj
- 1 kg solbær
- 1/2 dl vand
- saften fra en citron
- ca. 600-700 g sukker
- atamon
Skyl solbærrene og rib dem.
Kom bærrene i en gryde sammen med vandet og citronsaften og bring dem langsomt i kog.
Lad bærrene koge i 5-6 minutter og tilsæt derefter sukkeret, mens du rører rundt. Smag på det, så du får justeret sukkeremængden i forhold til syrligheden i dine bær.
Lad syltetøjet koge et par minutter mere.
Hæld solbærsyltetøjet på skoldede, atamonskyllede glas og kom låg på med det samme.
God fornøjelse!