Denne dejlige spidskålssalat med æble og peanutdressing er nem og enkel og utrolig hurtig at lave. Den passer til de fleste retter eller kan bruges som en frokostsalat – gerne sammen med lidt kold kylling eller et stykke groft brød.
Kåltiden
Med efteråret kommer tiden for kål også, og det gode ved at have holdt pause fra det meste kål sommeren over er, at man igen glæder sig til grønkål, rosenkål, hvidkål, spidskål og hvad vi ellers spiser af kål efteråret og vinteren igennem.
Spidskål, eller sommerkål som den også kaldes, er dog en kål, vi efterhånden spiser året rundt, og om sommeren laver vi hos os ofte en spidskålssalat med saltmandler eller en god hjemmelavet coleslaw.
Sådan en spidskålssalat med æble og peanutdressing kan selvfølgelig også laves året rundt, men er særlig oplagt at lave her i æblesæsonen, hvor haven bugner af nedfaldne æbler. Og da den laves på basisvarer – varer, som man stort set altid har på lager – er det sådan en salat, man altid kan gribe til, når alt andet glipper.
Æbletiden
Jeg har brugt havens æbler i salaten. Vi har bl.a. et efterhånden ret stort Lord Lambourne-æbletræ i haven, som giver de skønneste saftige og faste æbler, som egner sig godt til en salat. Og så har vi også et lille Red Love-æbletræ, der giver små knaldrøde æbler. Æblerne er temmelig syrlige og egner sig ikke som et direkte spiseæble, men de er særlige, fordi de også er helt røde indeni og ikke bliver brune, når de bliver skåret ud – og det gør dem virkelig velegnede i salater, hvor de pynter meget smukt og tilfører en god syrlighed.
Opskrift på spidskålssalat med æble og peanutdressing
- 1/2 spidskål
- 2 store eller 3 små saftige æbler – gerne lidt syrlige
- 100 g peanuts
- evt. spiselige blomster som pynt (her er der brugt appelsintagetes og tallerkensmækkerblade)
Peanutdressing:
- ca. 40 g peanuts (en god håndfuld)
- en sjat vand
- saften fra en halv citron
- 1/2 – 3/4 dl fløde
- groftkværnet peber
Skyl og snit spidskålen fint.
Skyl æblerne og skær halvdelen i tern og den anden halvdel i tynde både.
Bland æbletern rundt i kålen i en serveringsskål. Hæld peanuts over.
Lav dressingen:
Kom peanuts ned i et højt bæger (sådan en, der følger med en stavblender) og hæld citronsaft på sammen med en sjat vand, så væsken næsten dækker peanuts’ne. Blend det med en stavblender.
Bland fløde i og rør godt rundt. Krydr med friskkværnet peber.
Hæld peanutdressingen over salaten og pynt med æblebåde og spiselige blomster.
Server med det samme.
God fornøjelse!