Jeg har ikke selv et paradisæbletræ, men en god veninde var så at komme med en hel pose knaldrøde paradisæbler fra hendes kolonihave. De skulle selvfølgelig omsættes til paradisæblegelé.
Paradisæbler i haven
Det er som om jeg altid bliver ekstra energisk, når jeg får noget nyt i køkkenet, og jeg har ikke været vant til at have paradisæbler at lege med. Det bliver jeg dog nød til at lave om på, for jeg kan mærke, at der helt sikkert skal et paradisæbletræ ud at stå i min have. Det er smukt og dekorativt uden at fylde for meget, og så egner paradisæblerne sig jo til rigtig meget i syltekøkkenet: Gelé, saft, sirup, snaps, eddike osv.
Det lille syrlige æble indholder meget pektin (som er det geléringsmiddel som får saften til at stivne på naturlilg vis) og derfor kan du vitterligt lave paradisæblegelé helt uden tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Og så får geléen samtidig den mest fantastiske klare røde farve, som man ikke kan sige andet om, end at den er dekorativ på ethvert bord.
Opskrift på paradisæblegelé (1 liter siet saft)
Af denne opskrift får du ca. 1 liter siet saft, som passer til 1 kg sukker. Som regel vil du lave saft af mere end 1 kg æbler – og i så fald ganger du bare op. Har du ikke en hel liter saft, men mangler lidt, kan du tilføje en smule vand. Men ikke for meget, for der skal være nok pektin til, at saften kan stivne selv.
- ca. 1 kg paradisæbler
- ca. 2,5 – 3 dl vand
- 1 kg sukker
- Atamon
Skyl og del paradisæblerne i kvarte. Du skal ikke fjerne kernehuset, for det er også med til at give smag. Jeg fjerner dog blomst og stængel.
Kom æblerne i en stor gryde og kog dem op sammen med vandet ved svag varme og under låg. Du skal ikke røre i gryden.
Lad æblerne koge til de har afgivet deres saft. Det tager ca. 30 minutter.
Hæld saften gennem et klæde, du har lagt i et dørslag og lad tilsidst æblemosen hænge til afdrypning i klædet til næste dag, så du får al saften med. Du må endelig ikke presse mosen igennem, da geléen så vil blive uklar. Lad saften dryppe selv.
Dag 2
Næste dag måler du saften op, hælder den i en ren gryde og koger den op. Mens du rører rundt, hælder du sukkeret i lidt ad gangen. Derefter lader du saften stå og småkoge/simre, så den kan blive tyk.
Geléprøven kan du lave sådan her: Tag en lille tsk. saft på en kold tallerken og sæt den i køleskabet et par minutter og tjek så, om saften er blevet tyk og geléagtig. Er den stadig tynd, koger du blot saften lidt længere. Du kan også få en fornemmelse af tykkelse, når du stikker en kold ske ned i saften. Hvis den er ved at tykne, vil den klæbe til bagsiden af skeen, lige som den vil falde i tunge dråber fra den.
Når du vurderer, at saften er tyk nok, tager du den fra varmen, skummer den af, så du får alle urenheder væk, tilsætter 1/2 tsk atamon og hælder geléen på atamonskyllede sylteglas. Lad geléen køle lidt af og sæt så låg på og sæt din lækre paradisæblegelé på køl.
Du får ca. 3 glas gelé pr. kilo æbler – alt efter glassenes størrelse.
God fornøjelse! Geléen smager fantastisk oven på ost eller på gammeldags æblekage.