Det er nemt at lave en kompot af blommer og denne udgave med portvin er særdeles lækker og velegnet til en god dessert med blommer. Kompotten kan laves med alle slags blommer, men får en flot rød farve med fx sveskeblommer.
Blommer til dessert
Blommekompot med portvin er helt oplagt at lave, hvis du gerne vil servere en dessert med blommer. Blommekompotten smager nemlig skønt i isdesserter, fx serveret lun til en god hjemmelavet vaniljeis. Kompotten er også fortrinlig sammen med en blommekage eller en mørk chokoladekage evt. serveret med en klat is eller en luftig flødeskum.
Og derudover er det helt oplagt at lave en god blommetrifli af kompotten med creme og knas og det hele. Mums. En trifli med blommer er en rigtig god efterårsdessert, sådan lidt gammeldags og rustik, men helt enormt lækker og smagfuld.
Portvin eller ej
Denne blommekompot er lavet med portvin og vanilje, for der er altså bare noget med kombinationen af disse smage, som er særlig god. Er du ikke vild med portvin eller har du ikke lyst til at komme portvin i din kompot, så kan du sagtens undlade den. Brug i stedet lidt friskpresset citronsaft.
Har du lavet din egen blommelikør eller blommerom, er det selvfølgelig også helt oplagt at bruge den i kompotten. Men pas på med at bruge for meget, for selv om det ikke lyder af meget i opskriften, kan man sagtens smage alkoholen, og det er ikke meningen, at den skal dominere.
Se alle opskrifter på kompot & chutney
Opskrift på blommekompot med portvin
Opskriften på blommekompotten er ganske nem, og de lækre dessertblommer er hurtige at lave. De kan holde sig et par uger på køl, måske lidt mere. Tilsæt evt. en halv teskefuld Atamon, hvis du gerne vil forlænge holdbarheden og sørg for at opbevare kompotten i et skoldet og grundigt rengjort glas.
Har du masser af blommer i din egen have, så tjek endelig også mine mange andre blommeopskrifter for inspiration. Her er et lille udpluk:
Se alle opskrifter med blommer
Blommekompot med portvin
Ingredienser
- 300 g blommer, fx sveskeblommer
- 125 g sukker, gerne rørsukker
- 1/2 stang vanilje
- 2 cl portvin eller blommerlikør (alternativt friskpresset citronsaft)
Sådan gør du
- Skyl blommerne, fjern stenene og skær dem i både.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
- Kom blommerne i en gryde med sukker, vaniljekorn, den tomme vaniljestang og portvin og bring gryden i kog.
- Lad kompotten stå og småsimre, indtil blommerne er kogt møre, ca. 10 min alt efter hvilken blommesort, der anvendes, og hvor modne blommerne er.
- Fjern den tomme vaniljestang og server blommekompotten lun eller opbevar den på køl i et skoldet og rengjort glas.