DIY

Hæklede vatrondeller – lav dine egne genbrugelige rondeller

Hæklede rondellerJeg har efterhånden lavet mange af disse hæklede vatrondeller, som jeg synes er noget af det mest geniale. Rondellerne hækles i bomuld og kan bruges igen og igen og kan vaskes ved høje grader.

(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at jeg tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Jeg linker kun til varer og produkter, som jeg enten selv bruger eller som jeg vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt mit arbejde med at udvikle opskrifter, som jeg kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis.)

Rondeller til badeværelset

Disse rondeller er hæklet med puff stitches, som tager lidt længere tid at lave end almindelige stangmasker. Til gengæld får man en rondel, som er tyk og blød og virkelig lækker.

Jeg hækler dem i økologisk bomuldsgarn i de farver, jeg godt kan lide. Der er stor forskel på bomuldgarn, så vælg med omhu. Noget garn suger ikke helt så godt og andet garn får et nusset udseende til sidst, hvilket jeg synes er dødærgerligt. For rondellerne er ret billige at lave. Der går ca. 5 gram bomuldsgarn til en rondel, så man får mange rondeller ud af et nøgle bomuldsgarn.

Hos Ecoknitting.dk, som sælger økologisk og bæredygtigt garn, kan du finde økologisk bomuldsgarn i mange smukke farver:

Økologisk bomuld kit grå

Økologisk bomuld lyseblå

Og skal det ikke være økologisk bomuldsgarn, så er Safran fra Drops en smuk ægyptisk bomuldsgarn i en lækker kvalitet. Den fås i et væld af fine farver hos fx Rito.dk:

Drops Safran blålillaDrops Safran citronDrops Safran mosgrøn

Disse bomuldsgarner er særdeles prisvenlige samtidig med, at du får en god kvalitet.

Hæklede rondelle

Hæklede rondeller

Jeg har taget tid på, hvor lang tid det tager at hækle sådan en rondel efter denne opskrift, og det tager ca. 1/2 time pr. rondel. Det betyder, at man en aften foran fjernsynet kan nå et hækle en 4-5 stykker. Jeg hækler også tit en rondel, mens mine børn spiser morgenmad, og vi alle sidder rundt om bordet. Det er så hyggeligt.

I opskriften på de hæklede vatrondeller anvendes der puff stitches (pufmasker), som du kan se, hvordan du laver her:

Se video over, hvordan du laver puff stitches

Og der anvendes krebsemasker (omvendte fastmasker), som du kan se, hvordan du laver her:

Se video over, hvordan du laver krebsemasker

Hvis du gerne vil have rondellerne større, kan du enten hækle en ekstra omgang på eller du kan hækle med en lidt større nål, fx 3,5 mm, så bliver rondellen naturligt større. Prøv dig frem!

Hæklede rondelle

Sådan laver du hæklede vatrondeller

Materialer:

 • Bomuldsgarn (gerne økologisk) 8/4 – du bruger ca. 5 g pr. vatrondel
 • Hæklenål, 2,5 mm
 • Saks
 • Nål
 1. Lav en magisk ring eller 4 luftmasker, som du samler til en ring med en kædemaske.
 2. Første omgang: Hækl 8 puff stitches i ringen. Puff stitch: *Slå om, stik nålen i ringen, slå om og træk garnet igennem* gentag yderligere 3 gange, slå om og træk igennem alle 9 løkker på nålen, slå om og træk igennem den sidste løkke.
 3. Afslut omgangen med en kædemaske.
 4. Anden omgang: I næste omgang hækler du i alt 16 puf stitches imellem maskerne og ikke ned i masken: Hækl 2 puff stitches imellem hver puff stitch fra sidste omgang og afslut med en kædemaske i den første maske i omgangen.
 5. Tredje omgang: Hækl i alt 24 puf stitches i mellem maskerne: Hækl skiftevis 2 puff stitches i samme mellemrum og i næste mellemrum 1 puff stitch. Gentag omgangen rundt og afslut med en kædemaske i den første maske i omgangen.
 6. Fjerde omgang: Nu skal du hækle stangmasker hele omgangen rundt ned i maskerne og ikke imellem: Start omgangen med to luftmasker. I samme maske, du har hæklet luftmaskerne, hækler du en stangmaske. Derefter hækler du 1 stangmaske i hver maske omgangen rundt.
 7. Femte omgang: I denne omgang hækler du krebsemasker som kantmasker for at få en flot afslutning: Hav løkken på din hæklenål og stik hæklenålen igennem masken til højre for nålen og saml garnet op. Træk garnet igennem masken, så du nu har to løkker på din nål, og saml garnet op om nålen igen. Træk garnet igennem de to løkker, og du har nu en krebsemaske.
 8. Klip tråden og træk igennem masken. Sy igennem 2. luftmaske. Sy med i den ene lænke i den sidste stangmaske. På denne måde får du en næsten usynlig afslutning. Hæft tråden og klip enden.
 9. Hæft starttråden ved at trække den gennem et par puff stitches, så den bliver usynlig.

Det er en rigtig god idé at lægge rondellerne i blød i vand natten over inden brug, så suger de mere. Rondellerne kan vaskes ved 60 grader i en vaskepose – vaske dem evt. sammen med dine håndklæder eller køkkenklude.

Tutorial hæklede rondeller

Hæklede rondeller

Teststrikkere søges

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar