En sirup kogt på hasselnødder er en utrolig lækker kaffesirup, som samtidigt kan bruges til kager, desserter og meget mere. Siruppen er ganske let at lave på tørrede, afskallede hasselnødder og får en smuk lysebrun efterårsfarve.
Efterårssirup
Hasselnøddesirup er en rigtig efterårssirup, som du nemt kan lave selv. Den smager fantastisk at bruge som kaffesirup i en god baristakaffe, om det nu er en iskaffe eller en fyldig café latte. Men siruppen er også dejlig på pandekager og is eller hældt over kold flødeskum til en kage. Særligt, hvis det er en frugtkage, fx en æblekage eller en kage, der indeholder hasselnødder.
Siruppen kan også bruges, når du laver dressinger og marinader – den giver en skøn varm nøddesmag, som er god til både salat, ost, grøntsager og kød.
Se alle opskrifter på kaffesirup
Kaffesirup
Hasselnøddesirup er nu særlig god som kaffesirup og er skøn at have i sin lille samling af kaffesirupper, hvis man laver god kaffe hver eller hveranden dag.
Siruppen er nem at lave. Den laves på afskallede hasselnødder, der hakkes i mindre stykker og koges med en sukkerlage, til den bliver god, lækker og nøddebrun sirup.
Hasselnødderne afskaller man ved at riste dem i ovnen i ca. 15 minutter, hvorefter man ruller dem mellem to viskestykker, så alle skallerne kommer af. Og samtidigt dufter huset dejligt af hasselnødder – en skøn efterårsduft.
Se alle opskrifter på hjemmelavet sirup
Opskrift på hasselnøddesirup
Den lækre sirup på hasselnødder kan du lave på nødder, du køber i supermarkedet eller hos grønthandleren eller på hasselnødder du har sanket i naturen eller plukket i haven.
Siruppen får den smukkeste farve, hvis du afskaller nødder, så selv om det kan føles som en unødvendig indsats, så er det vigtigt for det færdige resultat. Siruppen bliver nem lig meget grumset, hvis skallerne sidder på, og det ser ikke så smukt og indbydende ud.
Får du lyst til at lave mere med hasselnødder, så kan det være, du vil finde lidt inspiration i disse opskrifter med hasselnødder:
Grov pesto af forårsløg og hasselnødder
Granola med hasselnødder, tranebær og mørk chokolade
Hassenøddesirup
Ingredienser
- 100 g hasselnødder
- 3 dl vand
- 2,5 dl sukker
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 150 grader varmluft.
- Fordel hasselnødderne på en bageplade beklædt med bagepapir og sæt dem i ovnen. Rist hasselnødderne, indtil de er gyldne, ca. 12-15 minutter. Hold godt øje med dem til sidst, da det pludselig kan gå stærkt. De skal helst ikke blive for mørke.
- Hæld hasselnødderne over på et rent viskestykke og lad dem køle let af.
- Saml siderne på viskestykket, så viskestykket er lukket til. Massér hasselnødderne med viskestykket, så skallerne gnides af. Gør det evt. ad et par omgange og fjern hele tiden de afskallede hasselnødder, så du kun har hasselnødder med skal på i viskestykket.
- Hak de afskallede hasselnødder groft og kom dem i en lille gryde med vand og sukker.
- Var langsomt gryden op til kogepunktet, så sukkeret lige så stille smelter, og lade derefter siruppen stå og småsimre i ca. 15-20 minutter, til den har en god konsistens og farven er gyldenbrun. Er du i tvivl, om siruppen er tyknet nok, kan du tage en skefuld på en kold tallerken og sætte i køleskabet. Efter et par minutter vil den være så afkølet, at du kan se siruppens konsistens.
- Hæld siruppen på en ren skoldet flaske og luk til, når siruppen er kølet af.