En hjemmelavet hønsesalat med bacon er skøn at lave til en god påskefrokost eller julefrokost eller bare til en lørdags-hyggefrokost. Salaten smager også virkelig dejligt på rugbrød, i sandwich og i croissanter med den sprøde bacon, saftige, smagfulde champignoner og den cremede dressing.
Frokostsalat
Hjemmelavet hønsesalat med bacon er en frokostfavorit over dem alle. Det møre hønsekød blandet med stegte champignons, sprød bacon og hvide asparges og svøbt i en cremet dressing smager ganske vidunderligt. Det er en klassisk ret på det danske frokostbord, og salaten smager simpelthen så skønt, når man laver den selv af friske råvarer.
Vi spiser gerne hønsesalaten på ristet surdejsbrød, men den smager også godt på et groft stykke rugbrød, i en lækker sandwich eller helt klassisk i en croissant. Det sidste er lidt af en 80’er og 90’er-agtig ting, som man ikke ser så ofte mere. Men da jeg som ung arbejdede i køkkenet i en populær café, serverede vi mange croissanter med hønsesalat hver eneste dag.
Hønsesalat kan dog også spises som en selvstændig salat – gerne sammen med en almindelig grøn salat og med et godt stykke brød til. Måske til en god frokost med et glas hvidvin til. Eller som et let aftensmåltid.
Opskrift på hønsesalat med bacon
Opskriften på hønsesalaten er helt klassisk og helt enkelt med alle de gode kendte ingredienser: Hønsekød (eller kyllingekød), stegte champignons, stegt bacon og hvide asparges. Dressingen røres sammen af creme fraiche, mayonnaise og dijonsennep og krydres med salt, peber og masser af hakket bredbladet persille. Alt i alt en helt perfekt kombination.
Salaten kan sagtens laves i god tid, inden den skal serveres. Om morgenen eller endda dagen før. Faktisk smager sådan en salat næsten bedst, når den har fået lov til at stå og trække lidt. Når hønsesalaten er lavet kan den holde sig 2-3 dage i køleskabet. Herefter vil dressingen begynde at blive vandet, så lav ikke en større portion hønsesalat med bacon, end du forventer, der kan blive spist.
Mangler du inspiration til flere salater, så tjek gerne de mange andre opskrifter:
Grøn aspargessalat med valnødder
Hønsesalat med bacon
Ingredienser
- 300 g hønsebryst eller kyllingekød
- 3 dl hønsebouillon
- 100 g bacon i skiver
- 100 g champignon i kvarte
- 100 g hvide asparges Fra dåse/glas med mindre det er aspargessæson
- smør og/eller olie til stegning
Dressing
- 3 spsk mayonnaise
- 1 dl creme fraiche
- 1 tsk dijonsennep
- flagesalt og friskkværnet peber
- 1 håndfuld grofthakket bredbladet persille
Sådan gør du
- Kom hønsebryst eller kyllingekød i en gryde med hønseboullion. Kog op, læg låg på og lad kødet simre i 20 minutter, til det er mørt. Riv hønsekødet fra hinanden eller skær det i tern – alt efter hvad du foretrækker – og lad det køle lidt af.
- Mens hønsekødet simrer, lægger du bacon i skiver på en bageplade beklædt med bagepapir og rister baconen i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 8-10 minutter. Hold godt øje med baconen – der kan være forskel på ovne og hvor tykke skiverne er i forhold til, hvor hurtigt baconen rister. Skær baconen i stykker og læg til side på en tallerken.
- Hæld fedtet fra baconen i en pande sammen meden klat smør og varm den godt op. Lad smørret bruse af og rist champignonerne på panden ved høj varme. Kom champignons i en sigte sammen med de hvide asparges og lad dem dryppe godt af.
- Rør dressingen sammen af mayonnaise, creme fraiche og dijonsennep og smag til med salt og peber. Vend det meste af det grofthakkede persille i, men hold lidt tilbage til pynt. Vend derefter hønsekød, champignons, asparges og bacon i dressingen og drys med det sidste persille inden servering.