Hybensirup er den smukkeste orangerøde sirup, som smager skønt af sommer og sol og modne hyben. Brug siruppen i din morgente, på græsk yoghurt eller pandekager eller brug den i drinks både med og uden alkohol.
Orange sirup
Hybensirup har altså den smukkeste orange farve, som i sig selv motiverer til at lave denne skønne sirup. Men siruppen smager også fortrinligt alle de steder, hvor du almindeligvis ville bruge sukker eller sirup. Og selv om det er et sødestof, indeholder siruppen stadig de mange gode egenskaber fra hybenfrugterne, som jo er fulde af c-vitaminer.
Derudover er hybensirup ganske nemt at lave. Hvor man ved marmelade skal stå og rense hvert eneste hyben, så kommer man let til det, når man laver sirup. For hybenfrugterne koges nemlig hele i en gryde med vand. Man skærer blot blomst og frøstol af samt stilken, hvis der sidder lidt tilbage.
Når al saft og kraft er kogt ud af hybenfrugterne, sies de fra og derefter koger man siruppen ind med sukker, til den har den helt rette konsistens. Hvis du godt kan lide en tyk sirup, så koger du den blot i lidt længere tid. Og ønsker du en lidt tyndere sirup, som du kan bruge til drinks, fx en lækker Hyben Gin Hass, så skal siruppen koge knap så længe. Vær opmærksom på, at jo længere tid, du koger en sirup, jo mørkere vil farven på den færdige sirup som oftest blive.
Opskrift på hybensirup
Du finder opskriften på denne smukke sirup lige nedenfor. Brug gerne godt modne hyben. Det er ikke nødvendigt at fryse dem først, men hvis du har frosset dine hyben ned at praktiske og tidsmæssige årsager, kan du sagtens bruge de frosne hyben. Kogetiden reduceres endda, da frosne hyben hurtigere koges møre end de friske hybenfrugter.
Har du plukket masser af hyben? Og er du vild med at lave gode sager af hyben, så tjek også mine andre opskrifter med hybenfrugter. Her er et lille udpluk:
Hybensirup
Equipment
- 1 Glasflaske med låg eller et sylteglas
Ingredienser
- 1/2 kg hele hybenfrugter
- 1 liter vand
- 5 dl sukker
Sådan gør du
- Skyl hybenfrugterne og skær toppen af (der, hvor blomsten sidder) så langt inde, at frøstolen skæres væk. Skær også stilken af, hvis der sidder lidt tilbage efter plukning.
- Kom hybenfrugterne i en gryde sammen med vand og bring gryden i kog. Lad hybenfrugterne småsimre i ca. 30-40 minutter med låg på, til de er kogt helt møre.
- Si vandet fra de kogte hyben ned i en mindre gryde og tilsæt sukker. Kog langsomt op og lad herefter siruppen stå og småsimre ved svag varme i ca. 15-20 minutter, indtil siruppen er tyknet og har den rette konsistens. Er du i tvivl, om siruppen er tyknet nok, kan du tage en skefuld på en kold tallerken og sætte i køleskabet. Efter et par minutter vil den være så afkølet, at du kan se siruppens konsistens.
- Når siruppen er færdig, hælder du den gennem en tragt i et rent, skoldet sylteglas eller -flaske.
- Bruger du siruppen dagligt, kan du fint opbevare den ved stuetemperatur, men bruger du den ikke i et stykke tid, så sæt den på køl.