En flot rød julemarmelade, der er lækker at lave til julens hyggestunder. Marmeladen smager godt til både æbleskiver, julebrunch eller morgenmad eller i julesnurrer eller kringle. Den laves af røde bær og hele krydderier og får den dejligste julekrydrede smag.
Rød marmelade med krydderier
Denne julemarmelade laves på jordbær, hindbær og tranebær og koges med hele krydderier for en distinkt, men julekrydret smag. Det er en marmelade, der umiskendeligt smager af jul, men uden at være overdrevent fyldt med krydderier. Ved at bruge hele krydderier i stedet for stødte, fås en balanceret og dejlig julesmag.
Marmeladen tager ikke lang tid at lave. Her i juletiden må man bruge frosne bær, og hvis du har nogle i fryseren fra sommeren, er det jo helt oplagt at bruge dem. Til gengæld er det fra november og frem nemt at få fat i friske tranebær.
Hurtig at lave
Det tager ikke meget mere end 15-20 minutter at lave denne julemarmelade, og det meste af tiden passen den faktisk sig selv. Anvender du friske tranebær i marmeladen, behøver du heller ikke at jævne den med geleringsmiddel, da tranebær indeholder så meget pektin, at marmeladen jævner sig selv.
Tranebær er i øvrigt et skønt bær at bruge i julemarmeladen, da det netop er sæsonens bær. Det har en let syrlig smag og passer utrolig godt sammen med hindbær og jordbær.
Se alle opskrifter på hjemmebagt brød
Opskrift på julemarmelade
I opskriften på den smukke røde marmelade bruger jeg hele julekrydderier. Du kan følge opskriften nøjagtig eller bruge de krydderier, du holder mest af. Du kan også bruge stødte krydderier, men smag dig forsigtigt frem, så krydderierne ikke kommer til at overdøve marmeladen.
Vælger du at blende marmeladen, kan det være en god idé at komme krydderierne i en lille krydderipose, så du nemt kan fiske dem op til sidst, inden du stavblender. Blender du ikke marmeladen, ser det smukt ud at beholde de hele krydderier i.
Får du lyst til at lave mere marmelade og lækker smørelse til brødet i julen, så tjek gerne mine mange andre opskrifter:
Se alle opskrifter til julebrunch
Julemarmelade
Equipment
- ca. 2 Sylteglas
Ingredienser
- 400 g jordbær (frosne)
- 200 g hindbær (frosne)
- 100 g tranebær (friske eller frosne)
- 400 g sukker
- 1/2 stang vanilje
- 5 hele kardemommekapsler
- 5 hele nelliker
- 2 hele anis
- 1 hel kanelstang (ca. 5-7 cm)
- atamon
Sådan gør du
- Kom de frosne eller optøede bær i en gryde sammen med sukker og varm forsigtigt op.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og giv kardemommekapslerne et tryk.
- Tilsæt vaniljekorn og den tomme stang samt alle de hele krydderier til bærrene.
- Lad marmeladen stå og småkoge i ca. 10-15 minutter, til bærrene er kogt ud og marmeladen er tyknet.
- Fisk evt. krydderierne op og stavblend marmeladen for en cremet marmelade eller hæld marmeladen direkte på skoldede og atamonskyllede sylteglas .