Inspirationen til at lave en yoghurtbar til familiens morgenbord har jeg fået fra Holland, hvor vi gentagne gange spiste vores morgenmad på et lille hyggeligt sted i Haarlem, der hedder Yoghurt Barn. Stedet var simpelthen så uformelt og skønt indrettet – lige i vores smag – men det allerbedste var maden: En stor yoghurtbar med masser af forskellige yoghurter, toppings og sirupper, lækre sunde smoothies, grød, bananbrød og meget andet i den dur.
Yoghurt Barn
Yoghurt Barn er en økologisk kæde af små hyggelige, individuelle morgenmadsbarer, som har åbent fra kl. 8 – 18 og bygger på princippet om sundhed og økologiske råvarer fra lokalområdet.
Hele familien elskede morgenmaden, hvor vi først valgte, hvilken yoghurt vi gerne ville have, derefter en tre-fire forskellige toppings, som kunne være alt fra friskopskåret frugt og bær, granola, tørrede frugter, kerner, chokolade og lignende. Tilsidst kunne man få en sirup på toppen, som kunne være karamel, en frugtsirup med smag eller fx honning.
Vores børn har det nogle gange lidt svært med at få spist nok morgenmad, fordi morgenmad ofte bliver lidt kedeligt og ret ensformigt, men på Yoghurt Barn blev der spist store portioner og der blev spist op. Det var en sand fornøjelse at vide, at alle var mætte inden udforskningen af Amsterdam resten af dagen.
Vores helt egen yoghurtbar
Da vi kørte hjem fra Amsterdam, rumsterede det selvfølgelig i mit hoved hele vejen hjem, fordi jeg kunne se begejstringen hos vores børn. Morgenmad havde antaget en helt ny dimension for dem.
Og førstkommende weekend gik jeg i gang: Jeg fandt glad frem og vaskede af, jeg tog hjemmelavet saft ud af fryseren, som jeg kogte til sirup, og jeg fyldte spændende ting og sager på glas, bl.a. ristede mandler og nødder, hakket chokolade, kerner og tørrede bær. Og så lavede jeg nogle forskellige granolas.
Om søndagen var jeg klar og dækkede op med en yoghurtbar på vores spisebord, satte græsk yoghurt og økologisk A38 på bordet, skar frugt ud i små stykker og fyldte bær på glas. Det var ren lykke og vores midterste bar, Sophia, udbrød til sidst: “Det er den bedste morgenmad, jeg nogensinde har fået.”
Ja, det var al arbejdet værd.
Besværligt i opstart, men nemt i hverdagen
Og lige siden har vi fået yoghurtbar hver morgen på hverdage. Det hele står klar på en bakke, og det eneste vi skal gøre om morgenen er at skære en frugt eller to op og tage yoghurten ud af køleskabet. Piece of cake. Og børnene elsker det og spiser nu rent faktisk morgenmad. Havrefrasen er nu blevet erstattet af A38, friske frugter og bær, granola med masser af kerner og gryn, toppings som chiafrø og hørfrø – og jeg, jeg kunne ikke være gladere, for jeg synes virkelig, det er et godt bytte.
Og så er det bare så hyggeligt. Vi spiser af små skåle, så vi kan lave flere forskellige yoghurter hver morgen. Det kan fx være en kombination af yoghurt, banan, hakket chokolade, kokosflager, ristet kokos og chiafrø. Eller yoghurt, hindbær, hørfrø, ristede mandler og granola.
Sådan laver du din egen yoghurtbar
Du kan bygge din yoghurtbar op helt, som du vil, men her er en masse inspiration til, hvad den kan bestå af og nogle opskrifter, som kan hjælpe dig lidt på vej.
- Du skal bruge en masse sylteglas. Jeg bruger små weck-glas, fordi låget kan lægges løst på, hvilket gør det nemt om morgenen – både at sætte på bordet og rydde af igen.
- Kerner og frø: Fx hørfrø, chiafrø, hvedekim, græskarkerner, solsikkekerner
- Nødder: Fx ristede, hakkede hasselnødder og mandler, grofthakkede valnødder, pekannødder eller cachewnødder – alt efter smag.
- Tørret frugt: Fx gojibær, tranebær, hakkede abrikoser, kokosflager, ristet kokos
- Chokolade: Hakket god chokolade, som enten kan være lys, mørk eller hvid, eller måske med smag: havsalt, chili, karamel, mint eller lignende.
- Sirup eller honning: Du kan enten lave selv (hvilket jeg selvfølgelig anbefaler) eller købe færdiglavet sirup. Det kan være solbærsirup, hyldeblomstsirup, rabarbersirup, tranebærsirup, slåensirup, ribssirup eller lignende. Du kan også bruge agavesirup eller almindelig lys sirup.
- Granola: Du kan selvfølgelig købe færdig granola eller muesli i dagligvarebutikkerne, men granola er i virkeligheden pærenemt at lave selv og smager meget bedre.
- Friskopskåret frugt: Vi bruger en skøn variation, men vores favoritter er, banan, ananas, kakifrugt, appelsin og granatæble. Vi bruger også pærer og æbler, og hvad vi nu ellers har på lager.
- Friske bær: Jordbær, hindbær, blåbær, ribs og solbær fra fryseren, som vi har plukket i haven i sommers.
Du behøver ikke at lave det hele på én gang, men selvfølgelig skal der være noget forskelligt at vælge imellem. Derimod er det godt at variere indholdet i sylteglassene, så yoghurtbaren hele tiden forandrer sig og bliver ved med at være spændende.
Og hvis du nu tænker, at du da ikke lige har saft til at ligge i fryseren, som du kan koge ind til sirup, så findes der en lille smutvej i mangel af bedre: Køb en lækker økologisk saft og hæld hele flasken i en gryde. Lad saften koge ind til ca. det halve og tjek, at siruppen er tyk nok ved at tage lidt op på en ske og lade det køle af. På den måde kan du se, hvor meget det stivner. Og vupti har du din egen hurtigthjemmelavede sirup.
God fornøjelse med at lave din egen yoghurtbar!