Kryddersalt

Rosensalt – lav din egen kryddersalt

RosensaltRosensalt er det smukkeste salt, du kan sætte på bordet. Og så smager det virkelig skønt og aromatisk. Nu er jeg jo ret vild med rosenblade og bruger roser i mit køkken alle de steder, jeg kan komme til det. Og jeg tror, det er fordi rosenblomster ofte tilfører maden en romantisk overdådighed og en drømmende længsel efter sommer, sol og velduft.

Roser, der gør gavn

Samtidig hylder jeg tanken om, at alle roserne i min rosenhave på en eller anden måde gør gavn. De er der ikke bare. Og tro mig, man kommer ikke sovende til en smuk rosenhave. Det kræver vitterligt blod, sved og tårer, når roserne skal klippes ned og ordnes hvert forår. Det er et arbejde uden lige, og derfor er frugten af arbejdet så meget desto mere værdifuldt, når man her i november kan sidde med sin hjemmelavet rosensalt og putte på det blødkogte æg en tåget søndag morgen.

Kryddersalt med roser

Hvilke roser skal du bruge?

De roser, du kan bruge i madlavning, er de gamle historiske roser med masser af duft i. Du kan også bruge hybenroser, som du finder langs stranden eller hegnet, selv om de tager lang tid at samle ind. Det er nemmere at bruge roser, som har mange blomsterblade, fx rose de recht. Du kan også bruge forædlede hybenroser, som er en blanding mellem hybenroser og andre roser med mange blomsterblade.

Din rosensalt bliver flottest, hvis du bruger mørkepink roser blandet med lidt røde og lyserøde rosenblade. Derfor er det godt, hvis du kan samle fra flere roser i haven (se, alt taler for en rosenhave … :-))

Rosensalt med citron

Sådan laver du rosensalt

Du skal bruge (og her arbejder vi i cirkamål):

  • 200 g groft havsalt
  • en stor håndfuld friske velduftende rosenblade
  • revet citronskal af en økologisk eller usprøjtet citron

Fyld salt, roser og revet citron i en lille blender eller foodprocessor. Jeg bruger sådan en lille minihakker, der følger med en stavblender, da den passer perfekt til formålet. Nogle gange blender jeg ad flere omgange, og så blander jeg bare saltet sammen i et stort fad til sidst.

Blend saltet, indtil det tager farve og har et dejligt rosenrødt skær.

Hæld saltet i et stort fad eller ud på noget bagepapir (uden skadelige stoffer) og lad saltet ligge til tørre. Det tager en god uges tid. Rør rundt i det hver dag.

Først trækker saltet frugten ud af roserne og citronen, og så skal det efterfølgende tørre. Derfor må du heller ikke fylde rosensaltet på glas med det samme.

Hvis du ikke har friske rosenblade i din have kan du også bruge tørrede rosenblade, men det bliver ikke helt det samme, fordi roserne så ikke farver saltet. Men alligevel bedre end ingen rosensalt … 🙂

Nyd din rosensalt på maden hele vinteren!

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar