Clafoutis med mirabeller og nougat er en yderst lækker og hurtig sag at bage i sensommermånederne, hvor der er masser af mirabeller på træerne i haver og krat. Kagen er næsten dessertagtig og har en perfekt kombination af syrligt, sødt og cremet.
Mirabeller i godt selskab
Mirabelleclafoutis med nougat er den lækreste franske dessertkage, som kan laves året rundt med årstidens frugter eller bær. Og det er helt oplagt at lave clafoutis med mirabeller, og desserten kommer da også til at minde meget om den klassiske kirsebærclafoutis.
Måske har du også masser af mirabeller i haven eller kender et godt sted, hvor de drysser ned fra træerne i overflod. Mirabeller er en dejlig lille frugt, som der kan laves virkelig lækre ting af i køkkenet. Og så smager de skønt i kager.
En mirabelleclafoutis med nougat er både nem og hurtig at lave. Den er perfekt til eftermiddagskaffen, men kan også sagtens anvendes som en dessert, fordi den ikke er så kage-agtig. Den er allerbedst, hvis den spises med letpisket fløde til og hæld gerne en lille smule mirabellesirup henover fløden – det er rigtig godt. Til gengæld smager den skønt både lun og ved stuetemperatur.
Nougaten i kagen er virkelig et highlight, så det må du endelig ikke udelade – det giver denne her virkelig gode, varme og cremede smag, som simpelthen bare er lækker i kombination med de syrlige mirabeller – især fordi selve kagedejen er mere neutral i smagen.
Opskrift på mirabelleclafoutis
Nedenunder finder du opskriften på den dejlige clafoutis med mirabeller og nougat, men i princippet kan du lave den med lige præcis de frugter og bær, som du lige har til rådighed. Prøv fx også en rabarberclafoutis i foråret eller brombærclafoutis i sensommeren.
Har du plukket mange mirabeller, tænker jeg, at disse opskrifter måske også kan inspirere dig:
Mirabellemarmelade med lavendel og kardemomme
Mirabelleclafoutis med nougat
Equipment
- Stort ovnfast fad eller 6-10 ramekiner
Ingredienser
- 3 æg
- 60 g hvedemel
- 150 g sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 knsp fint salt
- 2 dl sødmælk
- 1,5 dl cremefraiche
- ca. 500 g halverede mirabeller
- 50 g nougat
- Lidt smør og sukker til formen.
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180 grader og smør det ovnfaste fad eller ramekinerne godt med smør og drys derefter med sukker.
- Slå æggene ud i en skål og pisk dem, til de skummer. Tilsæt mel, sukker, vaniljesukker og salt sammen med sødmælk og cremefraiche. Pisk det hele godt sammen.
- Lad dejen hvile i ca. 10-15 minutter.
- Udsten og halver imens mirabellerne og læg dem i fadet/ramekinerne med skindet nedad. Hak nougaten og fordel den henover mirabellerne.
- Hæld kagedejen over mirabellerne og bag clafoutisen i midten af ovnen i ca. 30 minutter.
- Lad kagen køle af og server den derefter med letpisket fløde med lidt vanije i eller en god vaniljeis. Hæld evt. lidt mirabellesirup henover.