Prydhaven

Sådan formerer du vintergækker

Et tæppe af vintergækkerEt smukt tæppe af vintergækker – det er, hvad jeg drømmer om i min have.

På trods af, at jeg har en gammel have, så har jeg ikke ret mange vintergækker, erantis eller krokus i haven. Det kan skyldes, at vi har lavet så meget om, og at en tidligere ejer mere eller mindre havde køkkenhave i hele den 2000 m2 store have.

Forårsbebuderne har aldrig været der, mens vi har boet her, men nu har jeg sat mig for, at der skal være vintergækker i min have. Masser af vintergækker. Også selv om det kommer til at tage tid.

Vintergæk, perce-neige, Snowdrop, bucaneve, snödroppe, snøklokke, schneeglöckchen

Vintergækken må være en af de absolut smukkeste og mest elskede blomster. Når den bryder mulden som første tegn på forår sammen med den lysende gule erantis, fatter vi lige som nyt håb. Vintergækken sætter med sin skønhed gang i en længsel efter lyse dage, blomster og farver, varme og uendelighed. En længsel efter at bryde ud af mørket og kulden.

Vintergækker brudt af mulden

To måder at formere vintergækker på

Der er to måder at skabe det smukke tæppe af vintergækker som på billedet ovenfor. Man kan formere ved hjælp af løg eller ved frø.

Formering ved frø er en langsommelig og svær proces, som sker, når vintergækken er afblomstre og hovedet falder ned et stykke fra løget til alle sider. Det er svært at kontrollere, og du kan kun håbe.

Hvis du gerne vil have dækket din græsplæne i en dyne af vintergækker, er formering ved deling af løg en mere sikker og hurtigere måde at sprede vintergækkerne på. Hvert løg sætter sideløg, og efter en årrække er et enkelt løg blevet til en hel klump af løg.

Du kan købe dig til løgene, bytte dig til dem eller spørge en, der har mange i sin have, om du må få nogle. Det har min lillebror heldigvis, og jeg har fået lov til at grave en hel masse op.

Formering af vintergækkerSådan formerer du ved hjælp af løg

Når vintergækken er afblomstret, kan du grave en klump op og dele løgene, som du så planter enkeltvist i din græsplæne, i et bed, langs hækken eller under et stort træ.

Efter nogle år, vil løgene dele sig og de enkelte  vintergækker vil vokse sig til store buketter af vintergækker.

Hvis du vil have et naturligt look, kan du bare smide alle løgene op i luften og så sætte dem lige præcis dér, hvor de lander. Hvis du planter i en græsplæne, er det nemmeste at grave et stykke ned med en spade, løfte jordklumpen med græstørven på op, lægge et løg eller to og så forsigtigt lægge jordklumpen ned over igen og stampe let omkring. Så kan du slet ikke se, du har gravet i plænen.

Jeg glæder mig til at vise jer mit hvide tæppe af vintergækker om 4-5 år 🙂

Løg af vintergækker

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar