Denne søde stikkelsbærkompot med hyldeblomst er noget af det dejligste og kan bruges på brød og i kager og desserter. Faktisk vil jeg sige, at det er en nødvendighed at lave denne kompot hver eneste sommer.
Stikkelsbærrets genkomst
Stikkelsbær er for mange sådan en mormor-ting, men der er ingen tvivl om, at stikkelsbærret har fået en revival de seneste år. Ja, bærret er blevet ”in” og hitter både på restauranter og spisesteder og hjemme i de danske køkkener og haver. Og med god grund, for stikkelsbærret er et dejligt bær med den mest fantastiske syrligt-søde smag, som er perfekt sammen med ost og cremede ting som flødeskum og is og lignende.
I stikkelsbærkompot bevarer stikkelsbærrene noget af deres struktur og bliver altså ikke kogt helt ud, som de fx gør i en stikkelsbærmarmelade. Smagen af hyldeblomst er perfekt sammen med stikkelsbærrene, og har du ikke nået at lave hyldeblomstsaft selv i år, kan du selvfølgelig snyde og lave en hyldeblomstsirup på en købt hyldeblomstsaft. Men køb en lækker en af slagsen.
Stikkelsbærkompotten kan du bruge til stikkelsbærfool, hjemmelavet stikkelsbæris, pavlova eller marengsreder med stikkelsbær, stikkelsbær Eton Mess eller fx i creme til kager. Og meget, meget mere.
Opskrift på stikkelsbærkompot med hyldeblomst
- 500 g stikkelsbær
- ½ dl vand
- 1 vaniljestang eller 2 tsk vaniljesukker
- 250 g sukker
- ½ dl hyldeblomstsirup
- 1 spsk smør
- atamon
Skyl og nip stikkelsbærrene.
Kom bærrene i en gryde med vand, vanilje, sukker og hyldeblomstsirup.
Varm det langsomt op og lad det koge i ca. 5 minutter.
Tag gryden af varmen og lad kompotten køle lidt af.
Rør en spsk smør i kompotten, mens den stadig er varm, så smørret smelter. Smørret
runder smagen i kompotten af på dejligste vis.
Hæld på skoldede og atamonskyllede sylteglas og sæt låg på med det samme. Opbevar kompotten mørkt og køligt.
God fornøjelse!