Valentinsdag. Kærlighedens dag. Rød mad-dag. En rødbedebygotto lavet med kærlighed til den, du elsker.Du skal ikke blot lave denne rødbedebygotto i dag, fordi det er en rød ret (selv om det også er en god grund). Du skal lave denne cremede, lækre ret, fordi den smager fantastisk.
Der er ikke mange grøntsager i vinterhaven lige nu, men to ting dominerer dog køkkenet: Kål og rødder. Og selv om det ikke er sommer og køkkenet ikke bugner af grøntsager, så er de grøntsager, der er til rådighed heldigvis superlækre.
Denne rødbedebygotto er lavet med rødbeder, som jo giver den dejlige røde farve til retten, og jordskokker, som tilfører retten en lækker knasende sprødhed.
Opskrift på rødbedebygotto (2-3 pers.)
- 180 g perlebyg (svarende til 2 dl)
- hønsebouillon
- lidt olie eller smør
- 2 mellemstore rødbeder
- 2-3 halvstore jordskokker
- 1 rødløg
- frisk rød chili (eller tørret)
- 1 1/2-2 dl fløde
- 50 g revet primadonna-ost (eller en anden god og saltet ost)
- chili-oregano eller en anden frisk krydderurt, fx rosmarin
- babyrødbedeblade eller babyspinat som bund til retten
- salt og peber
- 1 spsk. æblecidereddike
Kog perlebyggen sammen med hønseboillonen og lidt salt efter posens anvisninger, ca. 45-50 minutter.
Mens perlebyggen koger, skræller du rødbeder og jordskokker og skærer dem i små tern, ca. 1/2 cm store. Hak rødløget fint. Snit også chili meget fint i den mængde, du ønsker. Smag dig evt. frem, mens du laver retten. Chili må ikke dominere, men skal give lidt varme i halsen, mens du spiser den, det klæder retten rigtig godt.
Når perlebyggen er ved at være kogt færdig, svitser du løget hurtigt på en pande og hælder derefter den kogte perlebyg på sammen med rødbederne. Vend det hele en omgang på panden og hæld derefter en dl fløde på. Skru ned, så retten kan stå og simre et par minutter og læg evt. et grydelåg henover.
Tilsæt nu jordskokkerne (som ikke skal have helt så lang tid som rødbederne for at bevare sprødheden) og den sidste halve til hele dl fløde. Lad retten stå og småsimre en fem minutters tid og rør rundt en gang i mellem, så den ikke sætter sig.
Smag nu retten til med syre (æblecidereddike), chili, salt og peber.
Vend osten i til sidst, men gem en skefuld til at pynte med.
Anret rødbedebygottoen på en rede af skyllede babyrødbedeblade og server med lidt revet primadonna og friske krydderurter henover. Server gerne med et lækkert stykke brød til, fx hjemmebagt focaccia som på billedet nedenfor.
God fornøjelse med den røde ret og nyd hinanden og kærligheden, mens I spiser.