Grillet culotte med rabarberbarbecuesauce er perfekt til en sommerlig grillaften i haven. Culotten glaseres i en hjemmelavet barbecuesauce lavet på rabarber og løg – og det giver kødet en syrlig-sød smag, som smager virkelig skønt. Dette er ægte mad i sæson.
(Reklame – vin modtaget i gave fra Winefamily // Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at jeg tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Jeg linker kun til varer og produkter, som jeg enten selv bruger eller som jeg vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt mit arbejde med at udvikle opskrifter, som jeg kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis.)
Grillkød
Der er nu ikke noget som en rigtig grillaften med et lækkert stykke oksekød til. En grillet culotte med rabarberbarbecue er en rigtig sommerdrøm af et stykke grillkød, som er mørt og fuld af smag. Og så er det nemt at stå med og tilberede på grillen.
Rabarberbarbecuen laves i forvejen og kræver ikke meget at forberede. Til gengæld smager barbecuesaucen genialt på grillkødet – du kan selvfølgelig bruge den på næsten hvilket som helst stykke kød. Og så giver både kødet en dejlig smag af dansk sommer og en perfekt smørelse med syre og sødme, som har den helt rette balance.
Opskrift på grillet culotte med rabarberbarbecuesauce
Lige neden for finder du min opskrift på den lækre rabarbergrillede culotte, men inden du hopper derned, vil jeg gerne lige slå et slag for en lækker og smagfuld rødvin, der passer rigtig godt til retten.
En god rødvin til hovedretten hører lige som til, men har du det lige som jeg, kan det være svært at vælge den rigtige. Vi kommer ofte til at drikke de samme vine igen og igen – dem vi kender, og som vi ved er gode og godt kan lide.
Lars fra Winefamily har dog anbefalet denne dejlige Motto Unabashed Zinfandel fra 2016 – en solfyldt, intens og fyldig zinfadel fra Californien. Og så de skriver om vinen på deres hjemmeside, så er “det duften af barbecue på stranden, mens solen går ned – rødvin der omfavner dig med læssevis af frugt og fylde. Som et varmt tæppe på en kold dag.“
Det lyder meget poetisk, men jeg vil faktisk give dem ret. Det er en intens rødvin med masser af fylde og dybde, som passer utrolig godt til barbecue og grillmad.
Vinen skal optimalt set serveres ved 16 grader – og det gør virkelig en forskel for smagen, at den er afkølet og ikke serveres ved sommertemperatur – og så bliver den allerbedst, hvis den får lov til at stå og ilte en times tid inden servering. Lars fra Winefamily har lært mig, at jeg blot hælder vinen i en margretheskål og lader den trække en times tid, hvorefter jeg hælder den tilbage på flaske og serverer den.
Du kan læse mere om Motto Unabashed Zinfandel 2016 her.
En grillmenu med rabarbertema
Får du lyst til at lave en hel grillmenu med rabarbertema? Så har jeg også opskrifter på både forret og dessert, som laves på grille – og i begge indgår der rabarber. Se opskrifterne her:
Grillet makrel med rabarbersauce
Grillbagt rabarber med is og brændt, hvid chokolade
Grillet culotte med rabarberbarbecuesauce
Ingredienser
Rabarberbabecuesauce
- ca. 300 g rabarber
- 2 løg
- 2 cm frisk ingefær
- 1 lille håndfuld friskhakket basilikum
- 1,5 dl sirup – gerne rabarbersirup og ellers bare en helt almindelig lys eller mørk sirup
- 2 spsk rabarbereddike eller en en hvidvinseddike
- salt
- friskkværnet peber
Grillet culotte
- 1 culotte af ungkvæg, ca. 800-1000 g
- 2 fed frisk hvidløg
- salt
- friskkværnet groft peber
Sådan gør du
Rabarberbarbecuesauce
- Skyl og snit rabarber og løg i grove tern og kom begge dele i en gryde.
- Riv ingefæren ned i gryden og hak basilikum og kom i.
- Hæld rabarbereddike og rabarbersirup ned i gryden og varm op til kogepunktet.
- Lad rabarberne stå og småsimre til de er møre og væden fra dem er kogt væk, så der danner sig en grov mos, ca. 10-15 minutter.
- Tag gryden af varmen og lad indholdet køle lidt af.
- Hæld rabarbermosen i et højt bæger og blend med en stavblender, til du har en glat og ensartet masse, der næsten ligner ketchup.
- Nu er rabarberbarbecuen klar til at blive smurt på stegen.
Grillet culotte
- Afpuds culotten på undersiden og rids fedtlaget på oversiden.
- Gnid salt og groft peber på sammen med grofthakket hvidløg. Pres gerne lidt hvidløg ind i kødet, hvis muligt.
- Læg stegen på grillen. Steg den først ved direkte varme på hver side i nogle minutter (pas på, at grillen ikke bliver for varm) og hiv den derefter lidt over til siden og steg videre ved indirekte varme.
- Steg i ca. 20-30 minutter og smør så rabarberbarbecuesauce på begge sider af stegen, mens den steger færdig. Brug evt. et stegetermometer. Hvis du foretrækker stegen rød/rosa skal den have en kernetemperatur på 53-55 grader og skal den være medium/svagt rosa, så skal temperaturen være 58-60 grader. Kan du bedst lide gennemstegt kød, skal du op på 65 grader.
- Tag stegen af grillen ca. 1-2 grader før du når den ideelle kernetemperatur og lad den stå og trække med et viskestykke over i 5-10 minutter, inden du skærer den ud.
- Skær ud på tværs af fibrene. Start i den tynde ende og vend snittet, når halvdelen er skåret.