Her er en salat, som virkelig mætter! Blomkålssalat med ramsløg er perfekt som tilbehør til aftensmaden, men egner sig også fremragende som “madpakkesalat”, fordi den er så fyldig og mættende.
Det er krydderurterne, der gør det
I denne skønne forårstid får man rigtig lyst til salater igen. Jeg er ret vild med salater, hvis primære råvare ikke er almindelig salat, men i stedet grøntsager som tomater, blomkål, broccoli, rødbeder eller lignende. Disse salater bliver, efter min mening, knap så bitre og mere smagfuld. Især hvis man fylder dem med krydderurter, som er så oplagt lige nu, hvor der er krydderurter overalt.
Denne blomkålssalat bruger en af naturens vilde krydderurter, nemlig ramsløg, som bidrager med stor aroma til salaten, som lige får en snert af en hvidløgssmag og gør den dejligt krydret.
Opskrift på blomkålssalat med ramsløg og røde bønner (4-6 personer)
- 1/2 blomkål
- 1 dåse røde kidneybønner
- ca. 5-6 blade frisk ramsløg
- en god håndfuld bredbladet persille
- ca. 30 g hasselnødder
- 100 g feta eller salattern
Dressing:
- 1 spsk dijonsennep
- 2-3 spsk koldt vand
- 1 spsk æbleeddike
- 2 spsk olivenolie
- salt og friskkværnet peber
Skyl blomkålen og fjern evt. pletter eller grimheder. Snit derefter blomkålen i ret små stykker.
Hæld de røde kidneybønner i en sigte og skyl dem under rindende koldt vand.
Snit ramsløgblade og bredbladet persille mellemfint.
Bland nu blomkålsstykkerne, de røde kidneybønner og krydderurterne sammen i en plastiksskål eller lignende. Vend det hele godt rundt.
Hak hasselnødderne groft og rist dem på en lille pande ved mellem varme. Pas på, de ikke brænder på.
Skær feta eller salattern i mindre stykker.
Dressingen laver du sådan: Rør sennep med olivenolie og æbleeddike. Hæld derefter koldt vand i, til dressingen har en fin, flydende konsistens. Den må ikke være for tyk, for så kan du ikke få den vendt rundt i salaten. Hvis den synes for tyk, så tilsæt lidt mere vand. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Vend nu dressingen godt rundt i blomkålssalaten, så den bliver godt fordelt.
Hæld blomkålssalaten ud på et stort fad eller i en stor serveringsskål (eller i en madkasse) og drys nu ristede hasselnødder og feta over.
Pynt med en stængel bredbladet persille. Så er blomkålssalaten med ramsløg klar til servering! Mangler du en god kartoffelret til, så prøv denne kartoffelsalat med ramsløgpesto til.
God fornøjelse!
Tip: Har du ikke ramsløgblade ved hånden eller er det uden for sæson, så erstat ramsløg med forårsløg eller evt. en god håndfuld purløg. Salaten bæres i høj grad af krydderurterne, da blomkål og bønner i sig selv ikke indeholder meget smag. Krydderurterne er smagsgiverne til denne skønne salat.
Læs den komplette guide til ramsløg