Ægte julede brunkager med clementin og mandler. Brunkagerne er nemme at lave. Dejen laves med sirup, revet clementinskal og hakkede mandler og skæres i skiver på en bageplade. Bag dem alle med det samme eller bag friske brunkager over flere dage.
Her dufter brunt og brændt
Disse brunkager med clementin er vores yndlingsbrunkager, og vi bager dem som en fast tradition hvert år. Vi har eksperimenteret med mange brunkageopskrifter, men denne er den bedste.
For der er ingen jul uden brunkager! De krydrede småkager, som smager så dejligt brunt og brændt indkapsler nærmest smagen af jul. Og selv om de indeholder sukker lige som alle andre julesmåkager, så er det, som om de er knap så søde.
De smager fantastisk til en kop kaffe eller en rygende varm kop te med den varme krydrede smag og kan spises både længe før jul og længe efter jul.
Fremgangsmåde
Brunkager er ret nemme og hurtige at bage. Man starter med at smelte smør og sirup sammen. Herefter rører man vand tilsat hjortetakssalt og potaske i sammen med finthakkede mandler og revet clementinskal. Har du ingen økologiske clementiner, kan du eventuelt erstatte med revet appelsinskal fra en usprøjtet appelsin.
Sirupsmassen skal derefter køle af, inden mel, krydderier og sukker røres i. Det er ret vigtigt, da melet vil klumpe, hvis det røres i den varme sirupsmasse.
Dejen trilles til pølser og sættes på køl, til dejen er kold og hård nok til at kunne skæres i skiver. Sæt gerne dejen på køl, mens du bager hvert hold brunkager, så den ikke bliver for blød at skære i.
Se alle opskrifter på varme drikke
Opskrift på brunkager med clementin
Opskriften på de lækre og krydrede brune kager er nem, og dejen har en dejlig konsistens. Kagerne bliver sprøde og en lille smule blanke, fordi der er sirup i kagedejen.
Småkagerne kan bages på én gang, eller du kan bage en plade hver dag, så du hele tiden har friskbagte brunkager i julen.
Får du lyst til at bage flere lækre julesmåkager, så tjek gerne mine mange andre opskrifter. En del af småkageopskrifterne er gamle familieopskrifter på julesmåkager, som vi har bagt i generationer. Her er et lille udpluk:
Mormors ingefærsmåkager – julens allerbedste småkager
Se alle opskrifter på julesmåkager
Brunkager med clementin
Ingredienser
- 175 g sirup
- 175 g smør
- 1 dl vand
- 1/2 tsk hjortetakssalt
- 2 tsk potaske
- 30 g smuttede finhakkede mandler
- revet skal af 1 usprøjtet clementin (eller appelsin)
- 500 g hvedemel
- 1 spsk stødt kanel
- 1 tsk stødte nelliker
- 1/2 tsk allehånde
- 1/2 tsk stødt ingefær
- 200 g sukker
Sådan gør du
- Varm langsomt sirup og smør op i en gryde.
- Rør hjortetakssalt og potaske ud i vandet og hæld vandet i den varme sirupsmasse.
- Rør de finthakkede mandler i sirupsmassen sammen med revet skal fra en clementin.
- Afkøl sirupsmassen til den er håndvarm. Det er vigtigt, at du ikke blander melet i den varme sirupsmasse, da dejen så vil klumpe.
- Sigt mel og krydderier i den håndvarme masse og ælt derefter sukkeret i.
- Tril dejen til pølser med en diameter på ca. 4 cm og læg dem på køl i 2-3 timer eller til næste dag.
- Skær tynde skiver af dejen, ca. 2-3 mm, læg dem på en bageplade og bag dem ved 175 grader i ca. 10-12 minutter.
- Lad brunkagerne køle af på en bagerist og opbevar dem derefter i en tætsluttende dåse.
2 comments
Det er da de lækreste brunkager! De kan virkelig anbefales!
Kære Ninna
1000 tak – er meget glad for at høre, at du kan lide dem. Og jeg må hviske, at jeg er helt enig: De er altså lækre 🙂 Nyd dem!
Mange hilsner Trine
Comments are closed.