Disse klejner er sprøde og lækre med en mild smag af citrus og kardemomme. Det er helt klassiske klejner, som koges i Palmin og som smager vidunderligt til et godt glas rygende varm gløgg. Server dem gerne helt nybagte – så smager de allerbedst.
Julens bedste småkager
Klejner! Nykogte, sprøde og helt enormt lækre. Vi koger dem én gang om året og kun én gang. Og så skal de bare nydes. Nykogte klassiske klejner får nemlig julehjerter til at smelte, for det er de færreste, der kan stå for de lækre, sprøde kager i julen
Der findes et hav af varianter inden for klejner, men disse her er favoritten, som også vores julegæster glæder sig til hvert år. Det er nemlig en klassisk dansk klejne, som er lille, sprød og fedtet og som smager fuldstændigt vidunderligt
Klassiske julesmåkager
Den sløjfeformede småkage, som koges i palmin eller olie, hører til en af de ældste julesmåkager i Danmark. Man ved, at der er blevet kogt klejner siden middelalderen, så det er en småkage med historie bag sig.
Det er i virkeligheden nok de færreste, der selv koger disse småkager i dag. Og det er jo næsten ærgerligt, når man ved, hvilken historie, de har. Vi koger selv klejner hvert eneste år – for det er altså noget helt særligt og utroligt hyggeligt at gøre sammen.
Se alle opskrifter på gløgg og varme drikke

Opskrift på klejner
Opskriften er helt klassisk med smag af kardemomme, citron og appelsin – en virkelig god kombi. Lav gerne klejnedejen dagen før, du gerne vil koge dem. Så når dejen nemlig at sætte sig og blive helt kold. Det er nemmere at forme pæne kager i kold dej.
Får du lyst til at bage flere klassiske julesmåkager, så find gerne inspiration i nogle af mine mange andre småkageopskrifter. Mange af opskrifterne er gamle familieopskrifter, som er gået i arv fra generation til generation. Her er et lille udpluk:
Mormors ingefærsmåkager – julens allerbedste småkager
Se alle opskrifter på julesmåkager

Klejner
Ingredienser
- 2 medium æg
- 250 g smeltet smør
- 250 g sukker
- 3 spsk fløde
- 2 tsk kardemomme
- revet skal af 1 usprøjtet citron
- revet skal af 1/2 usprøjtet appelsin
- 1/2 spsk citron- og appelsinsaft
- ca. 750 g hvedemel
- 1/4 tsk hjortetakssalt
- 1000 g Palmin til at koge klejnerne i
Sådan gør du
- Rør æggene med det smeltede, afkølede smør og sukker.
- Tilsæt fløde, kardemomme og revet citron- og appelsin skal samt saften herfra.
- Sigt ca. halvdelen af melet med hjortetakssaltet og rør det i lidt efter lidt. Sigt resten af melet og ælt det med, til dejen er fast, men ikke for tør.
- Stil dejen koldt i en times tid eller til næste dag.
- Varm Palminen op i en gryde til 180 grader (du kan bruge et sukkertermometer til at måle med) eller til fedtet syder om en tændstik.
- Rul dejen ud på et melstrøget bord, så det har en tykkelse på ca. 4-5 mm. Skær dejen i skrå rektangler med en rift i midten, hvorefter du putter den ene ende ind i midterhullet og “vrider” klejnen.
- Skær "ruder" ud med en klejnespore eller en kniv (skrå rektangler) med et snit i midten. Træk den ene ende igennem snittet i midten og "vrid" klejnen, så du får en klassisk klejne. Hvor stor du laver den, er helt op til dig.
- Kog 3-4 klejner ad gangen i ca. et par minutter og husk at vende dem – det kan godt gå hurtigt.
- Affedt klejnerne på en tallerken med køkkenrulle og gem dem i en kagedåse, når de er afkølede.
