Af alle kager i verden er sådan en citrontærte med marengs nok min yndlings. Det er den perfekte kombination af syrligt og sødt sprødt og blødt – og åhh, den fantastiske citronsmag. Jeg elsker den kage.
Marengs bagt i ovnen
Jeg vil ikke sige, at en citrontærte er nem eller hurtig at bage, men det behøver alle kager heller ikke at være. Nogle gange skal man lægge et stykke arbejde i at få noget godt, og nogle gange er det godt at blive lidt udfordret på sine bagekompetencer.
I citrontærten er der nemlig tre elementer, som helst skal lykkes for at få en god kage:
- Mørdejen, som ikke må æltes for meget, for så bliver den “skør”
- Citroncremefyldet, som ikke må ende med at skille
- Marengsen, som hverken må piskes for lidt eller for meget. Du kan se min guide til marengs her.
Det betyder, at man skal koncentrere sig, når man bager citrontærte – og så skal det også nok gå.
Jeg synes, citrontærte med marengs smager allerbedst, når den er helt afkølet og allerbedst, når den har stået i køleskabet et par timer. Så lav gerne tærten om formiddagen, hvis du planlægger et servere den til eftermiddagskaffen. Tærten egner sig i øvrigt også fortrinligt som dessert.
Opskrift på citrontærte med marengs (8-10 personer)
Tærtedej:
- 250 g hvedemel
- 30 g sukker
- 1/2 tsk salt
- 100 g smør
- 1 æg
- evt. en sjat vand til at samle dejen, hvis ægget ikke slår til
Citroncremefyld:
- 3 æg
- 150 g sukker
- 150 g stuetempereret smør
- 2 store eller 3 mindre usprøjtede citroner
Marengs:
- 3 æggehvider
- 175 g sukker
- 1/2 tsk eddike
Sådan laver du tærtedejen: Bland mel, sukker og salt i en skål og smuldr smørret i i små stykker. Dette kan du evt. gøre på en røremaskine.
Pisk ægget sammen og rør i. Saml dejen og brug evt. en lille sjat vand.
Lad dejen hvile i køleskabet en halv time dækket med film eller lignende.
Rul dejen ud og læg den i en tærteform med en diameter på 28 cm. Stik dejen med en gaffel. Læg bagepair ovenpå dejen og hæld tørrede bønner, ris eller lignende på.
Blindbag tærtebunden ved 175 grader i 15 minutter.
Mens tærtedejen er i ovnen, laver du citroncremefyldet: Pisk æg og sukker skummende og tilsæt smørret. Pisk det godt sammen.
Riv skallen af citronerne og pres saften af den ene citron.
Vend forsigtigt citronskal og -saft i æggemassen. Du må endelig ikke piske længere.
Fordel fyldet i i tærten og bag videre ved 175 grader i ca. 15 minutter eller indtil fyldet har sat sig. Citroncremen må gerne blive gylden ovenpå.
Så skal du lave marengsen: Pisk æggehviderne helt stive og tilsæt derefter sukkeret lidt ad gangen. Tilsæt eddike og pisk videre i et minuts tid. Er du usikker på marengs, kan du se min guide her.
Tag tærten ud af ovnen og stryg forsigtigt marengsen hen over den med en paletkniv eller lignende. Pas på ikke at trykke ned på citroncremefyldet, da det vil safte lidt, mens det er varmt.
Bag tærten i ca. 15 minutter mere eller indtil marengsen er fin lys gylden.
Køl citrontærten med marengs helt af inden servering, så smager den bedst. Du kan sagtens sætte den på køl. Tærten smager også godt dagen efter, hvis du opbevarer den forsigtigt dækket til i køleskabet.
God fornøjelse!