Denne klassiske italienske ret med lækre bløde og søde cannellinibønner i en cremet sauce med spinat, hvidløg og masser af revet parmesan er en klar favorit hjemme hos os. Retten kan laves som tilbehør, som forret eller som en skøn lun frokostret.
Italiensk ret
Creamy cannellinibønner med spinat og parmesan er simpelthen noget af det bedste, jeg ved. De cremede bønner nærmest smelter på tungen og skal spises med et lækkert ristet surdejsbrød eller gode hjemmebagte pandebrød.
Der er noget helt særligt lækkert ved kombinationen af fløde, spinat, hvidløg og parmesan – og denne smagfulde sauce smager skønt med de cremede bønner vendt i sammen med masser af grofthakket persille og lidt salt og rosenpeber. Alt det bedste i en pande.
Retten tager absolut ingen tid at lave, men smager fuldstændigt fantastisk. Vi spiser ofte retten som et tilbehør til en hovedret eller som en slagt forret inden en måltidssalat. Men de cremede bønner er også perfekte at servere på et tapasbord sammen med andre lækre italienske småretter som fx bruschetta.
Hvorfor spise bønner?
Bælgfrugter er en fælles betegnelse for alle de forskellige typer linser, ærter og bønner og er fyldt med mættende protein. Derfor er bønner og andre bælgfrugter en oplagt erstatning for meget af det kød, vi i dag spiser i lidt for store, nogle gange sundhedsskadelige og næsten altid klimabelastende mængder.
Cannellini bønner er næringsrige og indeholder en stor mængde protein – se hvor meget her i forhold til andre bønner. Udover at være proteinholdige, er cannellini bønner også en god kilde til folat. Folat er et B-vitamin, som er vigtig for produktionen af røde blodlegemer og for kroppens celledelinger. Bønnerne indeholder ingen fedt, men til gengæld masser af fibre sammen med vigtige mineraler som jern og magnesium.
Cannellini bønner er gourmetbønner, der oprindeligt blev dyrket i Argentina. Med tiden blev de populære i en række italienske retter, herunder minestrone, pasta e fagioli og bønnesalater, for blot at nævne nogle få. Cannellini-bønner er fremragende i supper, gryderetter, chilis og purerede bønnesmørepålæg eller dips. Da de bedre holder deres form end andre hvide bønner, er de en favorit til ragout og bønnesalater.
Opskrift på creamy cannellinibønner med spinat og parmesan
Opskriften er helt enkel at følge med få ingredienser. Retten skal først laves i sidste øjeblik inden servering, og det tager vitterligt ingen tid. Derfor er det også den slags bønneret, du hurtigt kan lave en dag, hvor aftensmaden ikke er planlagt.
Får du lyst til at lave flere indbydende og næringsrige retter med bælgfrugter, så kan det være, du også vil finde inspiration i nogle af disse opskrifter:
Feijão – en velsmagende brasiliansk bønneret
Daal – opskrift på indisk dhal
Se alle opskrifter med bælhttps://frahaventilmaven.dk/raavarer/baelgfrugter/gfrugter & kikærter
Kobberpander
Denne kobberpande fra Mauviel, som jeg har lavet retten i på billederne, er en af mine yndlingspander i vores køkken. Det er virkelig kram og næsten altid den, jeg vælger, når jeg skal lave noget, jeg gerne vil servere rustikt direkte fra panden.
Det kan godt betale sig at købe kvalitet til køkkenet, for ofte holder en god kvalitetspande som denne fra Mauviel hele livet. Den går simpelthen ikke til. Får du lyst til at kigge nærmere på kobberpander, finder du et kæmpe udvalg hos KitchenOne. Prøv fx at tjekke denne Mauviel sauterpande i kobber og stål ud eller denne lækre, men lidt mere prisvenlige kobberpande fra Scanpan:
Creamy cannellinibønner med spinat og parmesan
Equipment
- 1 pande
Ingredienser
- 2 spsk olivenolie
- 1 medium løg i skiver
- 2 dåser cannellinibønner
- 2 fed hakket hvidløg
- 1 spsk hakket friske krydderurter, fx bladbredet persille
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk rosenpeber
- 1 dl grøntsagsbouillon eller hønsebouillon
- 1 dl fløde
- 100 g frisk spinat
- 80 g revet parmesan
Sådan gør du
- Varm olivenolie op i en pande ved middelhøj varme. Tilsæt skiveskåret løg og steg dem under omrøring i 2-3 minutter, indtil løgene er bløde.
- Tilsæt bønner, hvidløg, hakkede friske krydderurter, salt og rosenpeber, og rør det hele sammen uden at mase bønnerne. Steg i et minut eller to, indtil hvidløget dufter (men lad det ikke blive brunt).
- Hæld bouillon i og tilsæt fløden. Bring det i kog og lad det simre i cirka 5 minutter, mens du rører en eller to gange.
- Skru ned for varmen og tilsæt skyllet frisk spinat til panden. Rør rundt og fortsæt med at simre retten, indtil spinatbladene bliver klart grønne og begynder at falde sammen. Tag panden af varmen. Drys parmesanosten over bønnerne og rør rundt.
- Server bønnerne varme som hovedret, tilbehør eller ovenpå pasta.