Feijão er navnet på en helt enkel, men utrolig velsmagende brasiliansk bønneret lavet på sorte bønner og spicy chorizo-pølse. Retten tager ingen tid at lave, og hvis du er vegetar, kan du nemt lave den uden kød.
Vild med bønner
Jeg er tosset med bønner – alle slags – og nyder alle retter, som indeholder bønner, ligesom jeg synes, at en salat bare bliver bedre, når der er bønner i.
Feijão laves af sorte bønner på dåse, og hemmeligheden er, at man også anvender den væde, der er i dåsen, og som man sædvanligvis ville hælde ud. Den bliver til en form for sauce, som smager virkelig lækker. Chorizoen giver retten en skøn krydret smag, og selv om opskriften er helt simpel, rummer den masser af smag og styrke.
Man spiser bønneretten sammen med kogte ris, og hvis det skal være ekstra lækkert krydrer man den med farofa de banana, som er friske bananer vendt i ristet casava-mel, løg og krydderier.
Har du ikke chorizo i huset, kan du i stedet anvende bacon i tern.
Opskrift på feijão (som tilbehør til ca. 4 personer eller som hovedret til 2 personer)
- 1 dåse sorte bønner
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 1 laurbærblad
- 50 – 100 g krydret pølse, fx en chorizo, som du selv skærer ud
Pil og hak løg og hvidløg fint.
Skær pølsen i små stykker.
Hæld bønnerne i en gryde sammen med væden fra dåsen. Varm langsomt bønnerne op og tilsæt et laurbærblad, løg, hvidløg og chorizo-pølse.
Lad retten stå og varme uden at koge ved lav temperatur i 10-15 minutter. Bønnerne må endelig ikke koge ud.
Server retten på kogte ris og gerne med farofa de banana drysset hen over, som er med til at give retten ekstra smag og sprødhed.
God fornøjelse!
2 comments
Jeg er virkelig glad for den her opskrift.
Desuden, hvis man ind imellem har brug for at kunne lave nem mad uden at skulle købe ind først, er ingredienserne nemme at have på det faste lager.
Laver man den uden chorizo, er det godt at putte nogle chorizokrydderier i. Jeg har prøvet begge dele, og fra chorizo-ingredienslisten har jeg hugget: Røget Paprika, ekstra hvidløg, muskat og oregano. Det fungerer godt.
Hej Cecilie
Hvor er det dejligt at høre 🙂 Tak for din kommentar!
Og tak for forslagene til at krydre retten – det er hermed givet videre til alle andre, der gerne vil lave den lækre brasilianske bønneret.
Mange hilsner Trine