Pastel er den brasilianske udgave af bagværk med fyld. Og denne opskrift på pastel er en ægte brasiliansk opskrift, som vi netop har fået og afprøvet i køkkenet. I denne weekend har vi nemlig været så heldige at have besøg af en brasilianer, og det første, vi gjorde, var selvfølgelig at planlægge, hvad vi skulle lave af spændende mad sammen.
Pastel, feijão og farofa de banana
Vores brasilianske gæst, Alysson, tog med ud for at handle det helt rigtige ind til retterne og så gik vi ellers i sving i køkkenet, hvor vi havde forberedt, at vi skulle lave:
- Pastel (en slags brasilianske pirogger)
- Feijão (en bønneret lavet på sorte bønner med spicy chorizopølse)
- Farofa de banana (en ret lavet af smørristet casavamel med løg, hvidløg og krydderier, hvori der til sidst vendes friske bananer)
Pastel er en pendent til de måske lidt mere velkendte pirogger eller empanadas. Men mange af de opskrifter vi kan opstøve i danmark er ofte lavet på en gærdej. Derfor glæder det mig usigeligt at kunne dele denne opskrift på ægte brasilianske pastel med jer lavet på en dej uden gær.
Du kan enten stege dine pastel i olie i en gryde, hvorved de bliver meget sprøde og lækre, eller du kan bage dem i ovnen. De grisser ikke helt så meget og de smager også fantastisk, men selvfølgelig anderledes fra de stegte.
Dansk-brasiliansk aften
Det endte med en skøn fest lørdag aften med den brasilianske nationaldrink, Caipirinha, som velkomstdrinks og en stor buffet med den herligste blanding af traditionel dansk og brasiliansk mad. Og masser af søde gæster til at spise den dejlige mad.
Og vi spiste i timevis …
Opskrift på pastel med oksekødsfyld (5 personer)
Dej:
- 500 g hvedemel
- 200 – 250 ml lunken vand
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk cachaça (= brasiliansk alkohol lavet på sukkerrør – kan erstattes af hvidvinseddike, hvis du ikke lige har cachaça på lager)
- 1 tsk salt
Fyld:
- olivenolie
- 500 g hakket oksekød
- 2 fed hvidløg
- 1 løg
- 1-2 forårsløg
- 1/2 rød peberfrugt
- ca. 200 g hakkede tomater
- salt og peber
- evt. 1 liter olie til stegning (fx rapsolie)
- evt. et æg til pensling
Hæld mel i en skål og tilsæt 200 ml lunken vand, olivenolie, cachaça eller hvidvinseddike og salt, mens du rører dejen godt sammen. Du kan enten gøre det på maskine eller med håndkraft.
Det er vigtigt at dejen er blød og lækker, derfor skal måske tilsætte lidt mere vand end de 200 ml.
Ælt dejen sammen med hænderne, til den er glat og blød. Lad den hvile i 15 minutter med et klæde over.
Mens dejen hviler, laver du fyldet:
Hak løg, hvidløg, forårsløg og peberfrugt i små stykker.
Svits de forskellige løg i olie, til de er blanke og tilsæt derefter det hakkede oksekød.
Brun kødet godt og tilsæt peberfrugt. Fortsæt med at brune kød og grøntsager et par minutter. Krydr med salt og peber.
Tilsæt tilsidst de hakkede tomater, rør godt og lad kødfyldet stå og simre til tomatsaucen er kogt væk, ca. 20 minutter.
Mens kødet simrer, ruller du dejen til dine pastel fint og tyndt ud på et meldrysset bord. Vær meget forsigtig med dejen, så den ikke går i stykker.
Når dejen er rullet fint og tyndt ud, lægger du et stykke film over dejen. Enten kan du lade det ligge på bordet, til fyldet er klar, eller du kan rulle dejen ind i filmen, hvorved du kan flytte dejen. Dejen kan i øvrigt holde sig i op til 5 dage i køleskabet sammenrullet i film.
Når kødet er klar, skærer du dejen i kvadrater eller stikker runde stykker ud af dejen og lægger fyld på den ene side. Så folder du den anden del af dejen henover og klemmer dejen sammen, hvorefter du tager en gaffel og presser dejen godt sammen rundt i kanten., så den lukker tæt.
Vælger du at stege dine pastel i olie, skal du varme olien op til 180 grader, hvorefter du lægger en til to pastel i ad gangen og steger til de er gyldne på begge sider.
Vælger du at bage dine pastel i ovnen, lægger du dem på en bageplade med bagepapir, pensler dem med æggeblomme og bager dem ved 185 grader i ca. 10-15 minutter (afhængig af størrelse og din ovn).
Og så har du lækre pastel til servering – og jeg tør godt garantere, at de vil være et hit!
2 comments
Pastel søgte jeg , tak denne opskrift ser lækker ud –
Kære Birgitte
Det er jeg glad for. God fornøjelse!
Mange hilsner Trine