Hvis du, som mig, elsker både sesam og nødder, må du unde dig selv at lave ægyptisk dukkah. Det er en krydderiblanding bygget op på hasselnødder og sesam, som ristes på en pande sammen med en masse skønne, eksotiske krydderier.
Dukkah er meget vanedannende, og når først du har lavet din første portion, er jeg sikker på, det bliver en basis-ingrediens i dit køkken.
Hvad kan du bruge dukkah til?
Oprindeligt er dukkah et tilbehør til maden sammen med olie og brød. Først dypper man brødet i olie og derefter i den lækre, knasende nødde-/krydderiblanding. Det smager fantastisk.
Men du kan også bruge dukkah mange andre steder i madlavningen: Som drys over din suppe, som et krydderi og proteinshot til din salat, som en slags panering eller crust på fisk og kød i ovnen.
Prøv også at drysse blandingen over en mad med flødeost eller bland den i selve flødeosten. Har du flere gode idéer, så del dem gerne i kommentarfeltet.
Denne dukkah har jeg lavet på en blanding af hasselnødder og mandler, men du kan i princippet bruge den slags nødder, du bedst kan lide. Eksperimenter også gerne med krydderierne.
Opskrift på dukkah
- 100 g hasselnødder
- 100 g mandler
- 1 dl sesamfrø
- 2 tsk. flagesalt
- 1 tsk. hel rosenpeber
- 2 tsk. fennikelfrø
- 2 tsk. timian
- 2 tsk stødt nellike
- 1 tsk. spidskommen
- 1 tsk. stødt koriander
- 3 tsk. kanel
- 1/2 tsk. kardemomme
- et lille drys allehånde
Hak nødder og mandler groft eller fint alt efter, hvordan du foretrækker dem. Jeg hakker som regel halvdelen groft og den anden halvdel fint.
Bland krydderierne i en skål og stød rosenpeber og fennikel i en morter eller med den flade side af en kniv.
Rist nødder og mandler på en pande, og når der dufter dejligt og de har fået en fin farve, hælder du først sesamfrø på og derefter alle krydderier. Rist et par minutter og lad derefter blandingen køle af.
Opbevar din dukkah på glas eller i en kagedåse.
God fornøjelse!