Disse krydrede speltboller er de lækreste og mest smagfulde boller, du kan bage til julemorgenbordet – eller på ethvert andet tidspunkt. Bollerne er svampede med en skorpe af sprøde speltflager og kan både spises med pålæg og som gnaveboller.
Hjemmebagt er bedst
Krydrede speltboller med æbler er de dejligste hjemmebagte boller med skønne julede krydderier. De kan bages året rundt, men smager altså særligt godt om efteråret eller omkring juletid, hvor det er sæson for de varme krydderier som kanel, kardemomme og ingefær.
Vi bager meget brød hjemme hos os, så derfor eksperimenterer vi altid med nye opskrifter og typer af brød, så det ikke bliver kedeligt. Selv om man altid har noget yndlingsbrød, så er det godt med noget nyt en gang i mellem.
I denne opskrift er der revet æble og en lille smule olie, hvilket gør bollerne meget svampede og bløde. Bollerne er krydrede med julekrydderier i en helt perfekt mængde, så de smager af jul, uden at krydderierne dominerer. Er du absolut ikke til julekrydderier i brød, kan du altid udelade dem.
Hvis du er til søde krydrede boller, vil jeg i øvrigt opfordre dig til også at prøve mine krydrede juleboller med juleøl.
Opskrift på krydrede speltboller med æble
Speltbollerne indeholder speltmel og speltflager og derudover vendes bollerne i speltflager, inden de bages. Spelt er en af de ældgamle sorter af hveder, som også kaldes farro. Spelt giver brød en rigtig god smag og aroma og nogle mener, at det er bedre for maven end almindelig hvedemel. det vil jeg lade være op til dig.
Har du ikke spelt i huset, kan melet selvfølgelig erstattes af en anden meltype, fx sigtemel, og flagerne kan erstattes af rugflager eller havreflager. Måske får du en lidt anden slags boller, men jeg er sikker på, at de nok skal være gode.
Får du lyst til at bage flere lækre boller, så tjek gerne de mange andre opskrifter på hjemmebagte boller:
Krydrede speltboller med æble
Ingredienser
- 1 dl tykmælk
- 3 dl lunkent vand
- 25 g gær
- 1/2 dl solsikke- eller rapsolie
- 300 g revet æble (ca. 3 æbler)
- 2 tsk salt
- 2 tsk stødt kanel
- 2 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk stødt ingefær
- 125 g speltflager
- 150 g sigtet speltmel
- ca. 350 g hvedemel
- ca. 150 g speltflager til drys
Sådan gør du
- Hæld tykmælk og vand i en skål og rør gæren ud heri. Jeg laver dejen på røremaskine.
- Hæld olie i væsken.
- Riv æblerne på den grove side af rivejernet og kom æblerne i væsken sammen med speltflagerne, salt, kanel, kardemomme og ingefær. Rør godt.
- Tilsæt det sigtede speltmel og derefter hvedemelet lidt ad gangen. Ælt dejen til den hænger godt sammen, men stadig er klistret.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft.
- Dyp en ske i koldt vand og tag en stor skefuld dej og læg den i en skål med speltflager. Vend dejen rundt en omgang. Brug skeen og dine fingre. Læg bollen, som nu er vendt i speltflager forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir. Fortsæt med resten af dejen til du har 14 boller på to plader.
- Lad bollerne hæve i ca. 15 minutter og bag dem derefter ved 225 grader i ca. 20 minutter, til de er smukt lysebrune og gyldne.
- Lad bollerne køle af på en bagerist.