Naturlig kropspleje

Lav din egen parfume

Hjemmelavet parfume

Det er en jungle at finde rundt i, hvilke krops- og hudplejeprodukter det er ok at bruge, og som ikke indeholder alt muligt skadeligt i form af fx hormonforstyrrende stoffer og phthalater. Derfor er jeg næsten helt holdt op med at købe dyre mærkeprodukter.

Jeg føler nemlig alt for ofte, at jeg køber katten i sækken – til en høj pris både økonomisk og sundhedsmæssigt. Det, som jeg troede var godt, viser sig at være fyldt med alt muligt, jeg ikke vil byde hverken min egen eller mine børns kroppe.

Næsten alt, hvad jeg bruger til ansigts- og kropspleje, er i dag naturlige alternative produkter til det, man kan købe i butikkerne. Jeg laver selv de fleste hud- og kropsplejeprodukter af “rene” ingredienser som økologiske olier, bivoks, økologisk duftneutral kokosolie, planter og blomster fra haven og naturen og æteriske olier.

Det giver mig en god følelse at forsøge at udelukke skadelige stoffer af familiens liv, for jeg er overbevist om, at vi indtager en hel masse hver eneste dag, som vi slet ikke er bevidste om. Det handler for mig om bevidsthed og om at starte med små skridt dér, hvor vi hver især føler et overskud til at sætte ind og hvor vi synes, det er sjovt.

Opskrift på parfume

Her får du opskriften på at lave din egen parfumecreme, som du kan smøre bag ørerne, på håndledene og hvor du ellers synes. Parfumen indeholder naturlige duftstoffer i form af æteriske olier – og ja, de kan være lige så allergifremkaldende som de kunstige, så lider du af parfumeallergi, skal du være forsigtig. Men prisen for at dufte er jo desværre, at der skal indgå duftstoffer. Et lille skridt for mig er dog, at det er naturlige i stedet for kunstige.

æteriske olier og bivoks

Sådan laver du din egen parfume

 • Bivoks – ca. 50 g
 • Mandelolie – ca. 50 g
 • Æteriske olier
  • Topnote: Her har jeg valgt at bruge ingefærolie – ca. 2o dråber
  • Mellemnote: Her har jeg valgt at bruge grapefrugtolie – ca. 50 dråber
  • Bundnote: Her har jeg valgt at bruge rosentræsolie – ca. 25. dråber
 • Små beholdere til parfumecremen

Almindeligvis sammensætter man sin parfume af 5 – 20 % topnoter, 50 – 80 % mellemnoter og 5 – 20 % bundnoter. Vælg de dufte, du godt kan lide og eksperimenter gerne med forholdet. Du kan sagtens bruge mere end tre duftolier.

Når du opbygger din parfume af forskellige duftnoter, får du som resultat en unik duft over tid. Det første din næse fanger, når du snuser til parfumen, er topnoterne, som især dufter netop som du påfører parfumen, men som fordamper efter kort tid. Derefter tager mellemnoterne over, og til sidst kan bundnoterne duftes. Det er de mest dominerende og vedholdende duftstoffer, som først aktiveres en halv time efter at at duften er påført.

Sådan laver du din egen parfume

Smelt bivoksen i et vandbad og hæld forsigtigt mandelolie i. Herefter hælder du de æteriske olier i og rører stille rundt, til de forskellige ingredienser er godt blandet. Hold evt. ingredienserne i vandbadet over lav varme, da bivoksen vil begynde at størkne lige så snart, du tager den af varmen.

Hæld til sidst blandingen i en lille ren og steril beholder med skruelåg.

Jeg får ca. 3 – 4 små bøtter med parfume af denne opskrift.

Lav din egen parfume en to-tre gange om året og varier evt. dine dufte.

Parfumecreme

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

4 Kommentarer

 • Avatar
  Svar Mette Paaske 13. februar 2017 kl. 11:35

  Har lavet min indkøbsliste klar til første forsøg på egen parfume, dog kan jeg umiddelbart ikke finde bivoks i plader til parfumeformål. Det er til lysfremstilling, det jeg finder. Nogle gode websites jeg kan forsøge??

  • Trine Ellegaard
   Svar Trine Ellegaard 13. februar 2017 kl. 11:41

   Kære Mette

   Rigtig god fornøjelse – det er sådan et hyggeligt projekt. Og jeg bruger faktisk mine hjemmelavede parfumer hver eneste dag på mine håndled og bag øret 🙂
   Jeg køber selv bivoks ved Urtegården på nettet. Her kan du købe i små portioner: http://www.urtegaarden.dk/bivoks. De sælger også små glaskrukker, duftolier, æteriske olier osv., ja faktisk kan du købe virkelig mange gode ting der.

   Mange hilsner Trine

 • Avatar
  Svar Mette Paaske 13. februar 2017 kl. 11:46

  Undskyld, men har lige fundet dem på Matas.

  • Trine Ellegaard
   Svar Trine Ellegaard 13. februar 2017 kl. 11:49

   Det er da superfint 🙂

  Skriv en kommentar