En pæretærte med marcipan smager forrygende og er skøn at servere til kaffen eller desserten i efteråret. Denne tærte har en sprød kant med mandelmel og et saftigt og smagfuld fyld af pærer og marcipan – en rigtig lækkerbidsken.
Pærer i haven
Måske har du masser af pærer i haven. Vi har tre pæretræer, men de giver endnu ikke så mange pærer, så indtil videre må vi købe dem, vi skal bruge. Jeg elsker at købe frugt og grønt på torvet, fordi jeg her kan finde et større udvalg af danske sorter og så er de så friske og fine.
I denne pæretærte bruger jeg conference-pærer, som jeg synes egner sig rigtig godt til kager, fordi de er så saftige og søde. Men har du andre pæresorter i haven, skal du selvfølgelig bruge dem.
Tærte med pærer er virkelig en favorit hos os i efteråret og vi skifter gerne mellem tre-fire forskellige slags, bl.a. den afsindigt lækre pæregalette med nougat og pekannødder og denne tærte med marcipan.
Opskrift på pæretærte med marcipan
Mørdej:
- 150 g smør
- 100 g mandelmel
- 225 g hvedemel
- 100 g sukker
- 1 tsk kardemomme
- 1 sammenpiske æg
- evt. en sjat koldt vand
Fyld:
- ca. 4 pærer (hvis de er meget små, så lidt flere)
- 100 g marcipan
- 100 g sukker
- 100 g blødt smør
- 1 æg
Tilbehør:
- creme fraiche, pisket fløde (evt. med lidt kardemomme i) eller en god vaniljeis
Skær smørret i tern eller tynde skiver og smuldr det i mandelmel og mel. Du kan gøre det i hånden eller på en røremaskine med en dejkrog.
Tilsæt sukker og kardemomme saml til sidst dejen med ægget og evt. en skefuld koldt vand, hvis nødvendigt. Undlad at ælte mørdejen mere end højst nødvendigt, da den nemt bliver “skør”.
Læg mørdejen i køleskabet i ca. 1/2 time.
Imens rører du fyldet sammen: Riv marcipanen og pisk dem sammen med sukker, blødt smør og ægget. Du skal blot piske et minuts tid, så er det fint. Stil det til side på køkkenbordet – ikke i køleskabet.
Skræl pærerne, fjern kernehus og skær dem i kvarte, som du deler en gang til (hver pære i 8 dele). Dryp evt. lidt citronsaft på, så de ikke bliver brune.
Tag mørdejen ud af køleskabet og del dejen i to dele, som svarer til 1/3 og 2/3. Rul den store portion ud og læg den i bunden af et smurt tærtefad. Lad gerne dejen gå op over kanterne og skær kanten til, når tærten er færdigbagt. Rul den lille portion ud og skær eller udstik blade, der er ca. 5-6 cm lange og 4-5 cm brede på det bredeste stykke – eller helt som du synes og har lyst til at pynte kagen.
Fordel pærene i vifteform rundt i tærteformen, og smør marcipanfyldet udover. Fyldet ser ikke ud af meget, når du smører det på, men det skal nok fordele sig og komme til at passe under bagningen.
Læg de udskårne mørdejsblade ovenpå.
Bag pæretærten ved 180 grader i ca. 30 minutter.
Tag tærten ud af ovnen og lad den køle af. Server med creme fraiche, pisket fløde eller vaniljeis.
God fornøjelse!