Denne panna cotta med hyldeblomstgelé og fennikelsmag er både velsmagende og lækker og er den perfekte junidessert, som er hurtigt lavet og som indfanger en af juni måneds mest fremtrædende smage på fortrinlig vis: Hyldeblomst.
Den dejlige smag af hyldeblomst
Panna cotta med hyldeblomstgelé og fennikelsmag er en sand junidessert med de skønneste smage af sommer. Hyldeblomst og fennikel er to smage, der klæder hinanden utrolig godt. Begge er blide, men alligevel distinkte – man er aldrig i tvivl om smagen af de to. Jeg synes, denne panna cotta forener de to smage på smukkeste vis.
Fløden koges op med fennikelfrø, som efterfølgende sies fra. Det er derfor kun en blid smag af fennikel, der optræder i denne italienske dessertklassiker. Er du ikke så vild med smagen af fennikel, kan du selvfølgelig udelade den og evt. bruge vanilje eller et andet krydderi i stedet.
Det er skønt at indfange årstiden og sæsonen for bestemte råvarer i den mad, man laver. Også i det søde køkken, hvor chokolade, karamel og vanilje ikke altid skal have lov til at spille hovedrollerne. Hyldeblomst er dog en ægte dessertdronning, selv om hyldeblomst kan bruges til mange vidunderlige retter i både det salte køkken og dessertkøkkenet.
Læs mere om, hvad panna cotta er
Opskrift på panna cotta med hyldeblomstgelé og fennikelsmag
Lige her under finder du den nemme opskrift på panna cotta med den sommerlige smag af hyldeblomster og fennikel. Husk at lave panna cottaen i god tid, så den kan nå at blive helt kold inden servering. Den skal helt nå at sætte sig og være helt fast – ikke flydende.
Er du vild med panna cotta og italienske desserter i det hele taget, så kan det være at disse opskrifter også vil inspirere dig:
Panna cotta med ribs og solbær – opskrift med havens bær
Julet panna cotta med appelsin og krydret knas
Tiramisu – desserten, du aldrig bliver træt af
Se alle opskrifter på desserter
Panna cotta med hyldeblomstgelé og fennikelsmag
Equipment
- 4-6 portionsglas
Ingredienser
Panna cotta
- 3 blade husblas
- 1 tsk hele fennikelfrø
- 5 dl fløde
- 1 dl sukker
Hyldeblomstgelé
- 2 dl ufortyndet hyldeblomstsaft
- 3 blade husblas
Pynt
- friske hyldeblomster
- frisk bronzefennikel (hvis du har)
Sådan gør du
- Læg de tre blade husblas til selve panna cottaen i blød i en skål med koldt vand.
- Rist fennikelfrøene kort på en tør pande for at fremhæve smagen. Vil du have ekstra meget smag af fennikel, kan du knuse dem let i en morter, og ellers tilsætter du dem blot hele.
- Hæld fløde, sukker og fennikelfrø i en gryde og varm det ganske langsomt op, så du får smagen af fennikel med. Giv til sidst blandingen et meget kort opkog. Sluk for gryden og lad blandingen stå og trække i 5 minutter. Rør en gang i mellem, så fløden ikke trækker skind.
- Hæld flødeblandingen gennem en sigte ned i skål, så du får siet fennikelfrøene fra.
- Klem vandet af husblassen og opløs den i den stadig varme fløde. Rør stille med et piskeris, så du ikke får pisket luftbobler ind flødeblandingen.
- Fordel blandingen i de glas eller dessertskåle, du har udvalgt, og sæt dem i køleskabet i 1-2 timer, til panna cottaen er stivnet og er helt fast på toppen. Det er vigtigt, at du ikke hælder gelé på panna cottaen, før den er helt stiv.
Hyldeblomstgelé
- Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i 5 minutter.
- Mål hyldeblomstsaft af og varm det op i en gryde, til det når kogepunktet. Tag gryden af varmen.
- Efter et par minutter klemmer du vandet af husblassen og opløser den i hyldeblomstsaften.
- Når hyldeblomstsaften er kølet ned til under 35 grader – det skal næsten ikke være varm mere, men må heller ikke være på vej til at stivne – fordeler du det forsigtigt over glassene med panna cotta. Lad geléen stivne helt før servering.
- Ved servering pynter du med små friske buketter hyldeblomster og lidt bronzefennikel.