Denne søde tærte med rabarber og marcipan smager så englene synger og er helt klart en kæmpefavorit her i familien. Kombinationen af de røde rabarber sammen med den søde marcipan er genial og en god klat friskpiske flødeskum med lidt vanilje sætter prikken over i’et.
Den lækreste søde tærte
Rabarbertærte med marcipan er en sikker vinder, hvis du vil forkæle familie eller venner. Tærten er nem at bage og består af en sød mørdej, hvor der smøres et fyld af marcipan ovenpå. Tilsidst drysses røde rabarberstykker over og presses let ned i fyldet.
Tærten skal bage i ca. 30-40 minutter. Den smager fantastisk både lun fra ovnen med flødeskum, der smelter blidt på toppen og kold fra køleskabet. Når tærten får lov til at stå på køl, bliver den sådan helt konfektagtig, og man kan næsten ikke holde snitterne fra den. Her bliver der hele tiden lige skåret en tynd skive af, når familiemedlemmerne åbner køleskabet.
Tærten er perfekt at lave til en forårsfødselsdag, som en lækker søndagskage eller måske som en skøn sommerlig dessert til sankt hans. Man kan endda lave den dagen før og servere den kold næste dag. Den kan nydes alene uden tilbehør, eller der kan serveres flødeskum eller creme fraiche til – gerne med lidt vanilje i.
Rabarbersæson
Allerede i løbet af juni begynder rabarberne at være knap så fine, sprøde og saftige som i starten af sæsonen. Til denne tærte bruger jeg de fineste røde vinrabarber eller i hvert fald de tyndeste og mest røde stængler. De lidt større, tykke og mere grønlige stængler bruger jeg gerne til saft eller rosen-rabarbersuppe (som vi får hvert år til midsommer).
Men selv om rabarberstænglerne i juni ikke er lige så saftige som i foråret, kan du sagtens lave denne tærte. Og ofte – hvis du har været god til at høste dine rabarber løbende – vil du kunne have fine røde rabarber helt hen i juli-august. Og man kan sagtens bruge dem der, selv om der eksisterer myter om det modsatte.
Opskrift på rabarbertærte med marcipan
Opskriften på tærten er enkel og nem at følge. Mørdejen kan evt. laves i god tid, fx om morgenen eller dagen før. Den skal ligge på køl i min . en halv time, så den er til at rulle ud.
Du skal bruge en tærteform på mellem 22 og 28 cm. Det lyder jo umiddelbart som et stort spring, men du kan vælge, om kagen skal have lidt højde og være kageagtig eller være mere flad og tærteagtig som her på billederne. Hvid du bruger en mindre tærteform, så vær opmærksom på, at tærten måske skal have lidt længere tid i ovnen.
Får du lyst til at lave flere lækre ting med rabarber, så tjek gerne de mange andre rabarberopskrifter her på siden:
Se alle opskrifter med rabarber
Rabarbertærte med marcipan
Equipment
- 1 tærteform med en diameter på ca. 28 cm eller mindre
Ingredienser
Mørdej
- 160 g hvedemel
- 65 g flormelis
- 125 g smør
- 1/2 sammenpisket æg
Marcipanfyld
- 125 g marcipan
- 125 g sukker
- 125 g blødt smør
- 1 æg
Fyld
- 4-6 stængler røde rabarber, ca. 300 g
Sådan gør du
Mørdej
- Bland mel, flormelis og vanilje og smuldr smørret i. Brug evt. en røremaskine, men vær opmærksom på, at dejen ikke får lov til at røre for længe, for så bliver den skør.
- Lige så snart smørret er smuldret ud i dejen tilføjer du lidt æg og slukker for maskinen lige så snart du kan se, dejen begynder at samle sig.
- Stil dejen køligt, indtil du skal rulle den ud.
Marcipanfyld
- Riv marcipanen på et rivejern.
- Pisk marcipan sammen med sukker og smør og tilsæt ægget. Stil massen til side, indtil du skal bruge den (ikke på køl).
Rabarber
- Rens rabarberstænglerne og snit dem i ca. 1/2-1 cm store stykker.
Samling af tærten
- Rul mørdejen ud på et bord drysset med flormelis, så din dej ikke hænger fast.
- Fordel marcipanmassen på mørdejen.
- Hæld rabarberstykkerne ud over marcipanfyldet og tryk dem let ned i fyldet. Drys evt. med en smule sukker.
- Sæt tærten i ovnen og bag den ved 180 grader varmluft i ca. 30-40 minutter.
- Kagen smager lige så godt lun som kold. Server den sammen med lidt pisket fløde eller en klat creme fraiche med vanilje rørt i.