Spaghetti carbonara ligger helt klart i top tre over yndlingsaftensmad her i familien. Ungerne elsker den klassiske italienske pastaret – og det gør vi voksne faktisk også.
Det er en spaghettiret, som er både hurtig og rigtig nem at lave. Hos os er det faktisk det, vi kalder fastfood. Når vi har travlt og ingen tid til at lave aftensmad, kommer spaghetti carbonara som en flyvende italiensk engel og hjælper os til et populært, solidt og velsmagende måltid på nul komma fem. Denne ret tager maks. 20 minutter at lave fra du sætter spaghettien over at koge og til retten står på bordet.
Carbonara med skinke eller bacon?
Opskriften her er i en lille smule fordansket udgave med almindelig bacon. Men du kan i princippet bruge hvilken som helst skinke eller bacon – eller en blanding af begge dele. Der er ingen tvivl om, at spaghetti carbonara’en får en rigtig god smag af baconen, men det smager nu også dejligt med en god skinke i.
Til de travle dag bliver det almindelig dansk bacon hos os, men nogle laver vi også retten simpelthen, fordi vi har skinke til overs fra en kogt skinke eller lignende.
Opskrift på spaghetti carbonara (4-5 pers.)
- 400-500 g god italiensk spaghetti
- en spsk olivenolie
- 150 g bacon i tern eller en blanding mellem bacon og skinke (fx parmaskinke)
- 1 fed hvidløg
- 75 g revet hård ost, fx primadonna, parmesan eller pecorino
- 3 æg
- 1 1/2 dl fløde
- salt og peber
- frisk persille eller basilikum
Sæt spaghettien over at koge. Tilsæt salt og lidt olivenolie.
Pil hvidløget og hak det meget fint.
Svits baconternene (og evt. skinke) på en meget hed sauterpande (du kan også bruge en wokgryde). Tilsæt hakket hvidløg og lad det svitse med i 2-3 minutter uden, at hvidløget bliver mørkt.
Riv osten eller skær stykker af den med en kartoffelskræller. Vi bruger oftest primadonna, da det er en ost, vi altid har i huset, men tit blander vi med friskrevet parmesan.
Pisk æg, fløde og halvdelen af osten sammen og krydr med salt og peber.
Hæld den færdigkogte spaghetti over baconen på panden, så spaghettien bliver vendt rundt i fedtstoffet. Hæld nu æggeblandingen over og vend det rundt i spaghettien. Lad det simre et minut eller to, indtil æggene begynder at stivne, men giv det endelig ikke for meget, for så bliver spaghettiretten tør.
Rør resten af osten i.
Server med hakket persille eller basilikum og groftkværnet peber og lidt flagesalt. Velbekomme!