Pastaretter er bare det bedste, og denne her italienske spaghettiret med bagte tomater og ricotta er virkelig smagfuld og lækker. Hvis du er til vegetariske retter, kan du nemt lave retten uden parmaskinken.
Uanset, om det er sommer eller vinter, er pastaretter et hit hjemme hos os. Både fordi det er lækkert, og fordi pastaretter er forholdsvis nemme og hurtige at lave.
Denne pastaret er en af dem, jeg holder allermest af, fordi den kombinerer alle de gode ting: tomater med smag, basilikum, ost, pinjekerner og parmaskinke. Virkelig lækkert! Og en lille smule syndigt. Lad os kalde det en fredagsret, fordi den er hurtig, lækker og ikke hører til i den helt sunde ende.
Vil du gerne lave den lidt mere sund, kan du evt. bruge fuldkornsspaghetti og servere en god salat til.
Opskrift på spaghetti med bagte tomater og ricotta (4 pers.)
- 500 g god italiensk spaghetti
- frisk basilikum
- 8 skiver parmaskinke
- 150 g ricotta
Bagte tomater:
- 1/2 kg cherrytomater eller en anden lille tomatsort, fx san marzano
- 3 spsk olienolie
- 1 spsk æblecidereddike
- 1 tsk rørsukker
- flagesalt og friskkværnet peber
Pesto af soltørrede tomater:
- 100 g soltørrede tomater i olie
- 1 fed hvidløg
- 30 g pinjekerner
- 50 g friskrevet parmesan
- ca. 1 dl olivenolie
- flagesalt og friskkværnet peber
Skyl cherrytomaterne, tør dem godt af i et rent viskestykke og læg dem i et ovnfast fad. De må gerne ligge tæt, men ikke i lag.
Bland en olie-eddike-dressing af olivenolie, æblecidereddike og rørsukker og hæld den over tomaterne. Vend evt. tomaterne lidt rundt i dressingen. Krydr med flagesalt og friskkværnet peber og bag tomaterne i ovnen i ca. 15 -20 minutter ved 180 grader.
Lav en tomatpesto med din stavblender: Hak et fed hvidløg og læg det i en høj beholder sammen med soltørrede tomater, pinjekerner, olivenolie, salt og peber. Riv til sidst noget parmesan (eller en anden god, smagfuld ost) ned oveni og kør med stavblenderen et minuts tid til du har en cremet pesto. Hvis den er for tør, tilsætter du blot lidt ekstra olivenolie.
Sæt spaghettien over at koge. Kog den efter pakkens anvisninger, ca. 9-11 minutter.
Bred skiverne af parmaskinke ud på en bagplade beklædt med bagepapir og bag skinken i ovnen i ca. 5-10 minutter ved 200 grader.
Når spaghettien er kogt færdig, hælder du vandet fra, og blander pestoen af soltørrede tomater i gryden.
Fordel og anret spaghettien på fire tallerkener. Læg klatter af ricottaost forskellige steder på spaghettien, fordel de små bagte tomater og læg to skiver parmaskinke over hver pastaret.
Pynt med frisk basilikum, lidt flagesalt og friskkværnet sort peber. Drys evt. også lidt ristede pinjekerner ud over retten, hvis du er vild med smagen af nødder.
Server med det samme og nyd din spaghetti med bagte tomater, ricotta og parmaskinke.