Syltede mirabeller er en skøn sensommerdelikatesse, som smager skønt på brød og til ost. Du kan sylte både røde og gule mirabeller, og syltetøjet vil smage forskelligt alt efter, hvilke mirabeller, du bruger, og hvor syreholdige, de er.
Gule eller røde mirabeller
Vi har et stort mirabelletræ med gule mirabeller foran vores hus. Nogle år giver det mange frugter og andre år giver det næsten ingenting. Sådan er det! Nogle år er bare mirabelleår og så gælder det om at udnytte det.
Langt nede i vores have havde vi engang et stort mirabelletræ med røde mirabeller, men det væltede desværre i en storm for nogle år siden. Så nu må vi på tur i mark og hegn for at finde røde mirabeller. Heldigvis er der mange vildtvoksende mirabelletræer i Danmark, hvor man kan finde de dejlige frugter.
Syltede mirabeller er den skønneste syltetøj, som har en syrlig-sød smag og som smager himmelsk på brød og rundstykker eller sammen med ost.
Denne her opskrift indeholder ikke så meget sukker, men du kan altid smage på syltetøjet, mens du laver det og søde efter smag og behag. Jeg kan nu godt lide, at syltetøjet ikke bliver alt for sødt.
Syltede mirabeller
Ingredienser
- 1 kg mirabeller
- 2,5 dl vand
- 400 g sukker
- 1 stang vanilje
- 1 spsk citronsaft
- 1 spsk æbleeddike
- Atamon
Sådan gør du
- Skyl og udsten mirabellerne og kom dem i en gryde sammen med vand, sukker og citronsaft. Bring gryden i kog med låg på.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Tilsæt begge dele i gryden, når syltetøjet koger.
- Fjern låget og lad syltetøjet koge i ca. 20-30 minutter ved lav varme og under let omrøring, indtil syltetøjet tykner og bliver tæt. Smag evt. på syltetøjet undervejs og vurder, om det skal sødes mere.
- Tag syltetøjet af varmen og smag til med lidt eddike.
- Fisk vaniljestangen op og hæld syltetøjet på rene atamonskyllede glas.
- Opbevar de syltede mirabeller køligt.