I hjertet af julesæsonen er det tid til at forny de traditionelle smagsoplevelser og byde velkommen til nye gastronomiske eventyr. Prøv fx at lave disse tranebærsild lavet på tranebærsnaps og bær, der har trukket i snapsen. De smager skønt og spreder julemagi på frokostbordet.
Frokostsild med et julet twist
Tranebærsild i krydderlage bringer julens magi direkte til dit spisebord og vil uden tvivl sætte et smil på alles læber.
December er måneden for hygge, samvær og ikke mindst for at forkæle vores smagsløg med lækker julemad. Hvis du er på udkig efter en anderledes og festlig ret til julefrokosten, så er tranebærsild lavet på tranebærsnaps og de smukke julerøde bær et oplagt valg.
Denne ret kombinerer den skønne smag af sild med den karakteristiske syrlighed fra tranebær, og resultatet er en lækker delikatesse, der får smagsløgene til at danse julevals.
To julefavoritter
I denne opskrift mødes to julefavoritter: sild og tranebær. Tranebærrene, der har trukket i snapsen, tilføjer en særlig intensitet til retten sammen med den røde tranebærsnaps. Det er som om, at snapsen indfanger essensen af jul og sender den direkte ned i hvert eneste sild.
Men hvad gør disse tranebærsild ekstra julede? Det er krydderlagen! Denne krydderlage, lavet af eddike og vand og tranebærsnaps, får smagsløgene til at eksplodere af vinterlige toner. Ingefær, anis og salvie er de tre nøgleingredienser, der tilføjer dybde og en skøn krydret smag til silden. Den lette skarphed fra ingefæren, den anelse sødlige smag af anis og den urteagtige aroma fra salvien går hånd i hånd og skaber en harmonisk symfoni, der komplimenterer tranebærrenes syrlighed.
Tranebærrene, der har ligget og trukket i snapsen, bringer ikke kun en intens rød farve til bordet, men også en fantastisk smagsoplevelse. Syrligheden fra tranebærrene balancerer perfekt med den let salte smag af sildene. Det er som om, at hvert lille bær indeholder en eksplosion af julens magi, der spreder sig i hele retten.
Opskrift på tranebærsild
Selve opskriften er utrolig nem at gå til, men den kræver, at du har lavet en tranebærsnaps. Kryddersnapsen kan du lave i november, når sæsonen for tranebær starter, og kan nemt nå at blive klar til julens mange frokoster med sild og andet godt.
Se opskriften på tranebærsnaps her.
I opskriften bruges både selve tranebærsnapsen og de bær, der har trukket i snapsen, og det er da en skøn måde at genbruge bærrene på i stedet for blot at smide dem i skraldespanden, når snapsen skal filtreres.
Får du lyst til at lave flere lækre ting med den røde julebær, så find gerne inspiration i mine mange andre tranebæropskrifter:
Clementinsyltetøj med tranebær
Se alle opskrifter med tranebær
Tranebærsild
Ingredienser
- ca. 4 hele marinerede sildefileter eller gammeldags modnede sild
- 1 dl eddike
- 1 dl sukker
- 1/2 dl Tranebærsnaps
- 1/2 dl tranebær fra snapsen, eller alternativt tørrede tranebær
- 2 cm frisk ingefær
- 2-3 hele anis
- lidt frisk salvie, finthakket
Sådan gør du
- Skær sildefileterne i bidder.
- Varm eddike og sukker op i en lille gryde. Blandingen skal ikke koge.
- Når sukkeret er smeltet, tilsættes tranebærsnaps, hele tranebær, frisk ingefær skåret i skiver, anis og hakket frisk salvie. Tag krydderlagen af varmen. Hvis du ikke har bærrene fra snapsen, kan du i stedet tilsætte tørrede tranebær.
- Lad krydderlagen køle lidt af og hæld derefter lagen over sildebidderne i en skål og anret evt. sildene. Sæt sildene på køl.
- Server sildene, når de har trukket i krydderlagen i mindst et par timer.