En hjemmelavet sirup af pærer smager fuldstændig vidunderligt og er en rigtig efterårssirup. Siruppen kan krydres med vanilje, ingefær eller andre efterårskrydderier og kan bruges i drinks, på kager og pandekager, på yoghurt og havregrød eller i dressinger, saucer og marinader.
En efterårssirup
Pæresirup er den dejligste efterårssirup med masser af smag og masser af anvendelsesmuligheder. Siruppen smager helt vidunderligt i drinks, fx i en Pære Gin Fizz. Derudover kan den selvfølgelig bruges i det søde køkken, hvor den er særdeles god på kager og desserter, for ikke at glemme pandekager.
Også i det salte køkken er en pæresirup velegnet at bruge. Den kan bruges i marinader og i dressinger til at hælde på efterårets salater. Brug den også som smagsgiver i saucer og gryderetter.
Brug pærerne fra haven
Det er selvfølgelig helt oplagt at bruge sine pærer fra haven til at lave siruppen, men har du ikke selv pærer, så køb gerne nogle gode danske pærer i supermarkedet eller hos din lokale grønthandler. Jeg bruger gerne conferencepærer til siruppen, da de er så saftige.
Siruppen laves ved at skære pærerne i tern og koge dem møre sammen med vanilje og citron eller andre krydderier. Derefter koges “pærevandet” ind med sukker til en smuk gylden sirup.
Skal du bruge siruppen til morgenmad eller pandekager, må den gerne have en god tykkelse, men vil du fx bruge siruppen til drinks og dressinger, fungerer det bedst, hvis den ikke er alt for tyk.
Se alle opskrifter på hjemmelavede sirupper
Opskrift på pæresirup
Opskriften på den dejlige, gyldne sirup af pærer finder du lige nedenfor. Du kan bruge både almindelig hvid sukker eller rørsukker til siruppen – alt efter, hvad du mest er til. Rørsukker vil give en anelse mere karamelliseret og gylden smag til siruppen, mens hvid sukker overlader smagsscenen til pærerne.
Brug gerne krydderier til siruppen. I opskriften koges siruppen med vanilje, som passer utroligt godt til pæresmagen sammen med en anelse citron. Men det er oplagt at koge siruppen med friske ingefærskiver, en kanelstang, hele kardemommekapsler eller andre efterårskrydderier.
I øvrigt kan du bruge de kogte pærer fonuftigt i disse lækre Chaikrydrede pæremuffins med valnøddecrumble i stedet for at smide dem ud. Og så kan du endda servere pæresiruppen til kagerne.
Har du masser af pærer i haven, så tjek også lige mine mange andre pæreopskrifter. Måske finder du inspiration:
Pæresirup
Ingredienser
- 500 g pærer, fx conferencepærer
- 6 dl vand
- 1 stang vanilje
- saften af 1/2 citron
- 5 dl sukker
Sådan gør du
- Skyl pærerne, fjern kernehus og skær dem i tern.
- Kom pæretern i en gryde med vand, vaniljekorn og -stang samt saften fra en halv citron.
- Bring pærerne i kog og lad dem stå og simre, til de er møre, ca. 15-20 minutter.
- Hæld vandet fra pærerne gennem en sigte uden at presse pærerne med.
- Kog "pærevandet" op sammen med sukker og lad siruppen stå og småsimre ved lav temperatur i ca. 20-30 minutter, indtil siruppen er kogt ind og har den rette tykkelse. Er du i tvivl, om siruppen er tyknet nok, kan du tage en skefuld på en kold tallerken og sætte i køleskabet. Efter et par minutter vil den være så afkølet, at du kan se siruppens konsistens.
- Hæld siruppen på en ren skoldet flaske og luk til, når siruppen er kølet af.