Noget af det, jeg elsker allermest at gå og pusle med, er at tørre krydderurter, bær og blomster fra haven. Mynte er en af de krydderurter, jeg tørrer meget af, fordi vi blandt andet bruger den til te og dressinger. Og jeg kan kun opfordre dig til det samme: Tør din mynte og få masser af glæde af den i vinterhalvåret.
Allerførst skal jeg sige, at det selvfølgelig er bedst at tørre din mynte tidligt på sommeren, inden den blomstrer. Og den skal helst plukkes om morgenen, når duggen er forsvundet lige som alt andet i haven: Hyldeblomster, blomsterblade og krydderurter.
MEN jeg er stor tilhænger af at udnytte havens ressourcer, og man kan sagtens tørre sin mynte her på falderebet før vinteren sætter ind og få glæde af den hele vinterhalvåret. Det er meget bedre end at lade den gå til spilde i vinterkulden, fordi man ikke lige nåede det i løbet af sommeren.
Livet flyver afsted – sådan er det for os alle. Kan vi ikke gøre det bedst, må vi gøre det næstbedst.
Sådan tørrer du din mynte i dehydrator
Pluk en stor håndfuld mynte i din have med stængler og det hele.
Læg stænglerne i lag i en dehydrator og lad dem tørre 3-4 timer ved 45 grader. Hvis mynten ikke er helt tør efter 3-4 timer, skal du selvfølgelig tørre den lidt mere. Det er nemlig vigtigt, at der ikke er noget saft tilbage i den, for så vil den begynde at mugne.
Når mynten er helt tør, hiver du de tørrede blade af stænglerne.
Jeg plejer at lade bladene ligge på et fad et døgns tid, så jeg er helt sikker på, at bladene ikke indeholder fugt fra tørringen, inden jeg fylder dem på sylteglas med et tætsluttende låg.
Sådan tørrer du din mynte uden en dehydrator
Hvis du ikke har en dehydrator, kan du med fordel tørre din mynte ved at samle nogle få stængler og hænge dem til tørre.
Hæng dem et forforholdvist lunt sted til at starte med. Og flyt dem gerne til et mindre varmt sted efterfølgende. Myntebundterne kan fx hænge i nærheden af en brændeovn eller et fyr – dog ikke i solen. De skal helst hænge i skygge.
Hænger mynten meget lunt, vil det kun tage et par dage at tørre den. Hænger den knap så lunt, vil det tage lidt længere tid.
Også her gælder det, at når mynten er helt tør, skal den puttes på glas eller dåse med tætsluttende låg.
Stil den tørrede mynte et mørkt sted.
Hvad kan du bruge den tørrede mynte til?
Din tørrede mynte har mange anvendelsesmuligheder:
- Te – helt oplagt
- Madlavning, fx i lammeretter og i gryderetter
- Cookies og kager
- Brød og bagværk
- Dressinger, fx en yoghurtdressing med mynte og bukkehornsfrø
- Hjemmelavet chokolade
Ps/ Hvis du nu tænker, om man da ikke bare kan tørre sin mynte i ovnen, så vil jeg sige, at det kan du godt, men en ovn bliver nemt for varm, og da mynten mister en stor del af sine olier (duft og smag) ved høj varme, er det ikke så hensigtsmæssigt. Samtidig er det en ret dyr løsning, når du skal tørre mynte, da mynte er meget nem at tørre blot ved ophængning.
4 comments
Hej Trine
Mynte er en af mine farvoritter til the, mad “you name it”. Jeg har dog altid undret mig over om man også kan bruge stænglen til ex.vis the. Jeg bruger selv de nye stængelskud i min salat. Har du et godt bud?
Hej Lisbeth
Du kan både bruge blade og stængel! Ofte er stængler på krydderurter en anelse mere bitre, så det er jo en smagssag. Jeg har rigtig meget mynte i haven, så jeg nøjes som regel med et rive bladene af og bruge dem, men du ville fint kunne snitte stænglerne med blade og det hele til din te.
God fornøjelse med det!
Mange hilsner Trine
Mine mynteblade bliver nemt brune, har du en forklaring på det ?
Hej Anja
Mit bedste bud er, at de er blevet tørret ved for høj varme – for jeg går ud fra, at du mener, når de er tørrede. De beholder jo desværre ikke deres flotte grønne farve, men bliver lidt falmede i det. Hvis du har meget mynte, så prøv evt. at tørre noget mere ved lidt lavere varmegrader.
Mange hilsner Trine